Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indonézia megvásárolná az osztrák Typhoon-okat

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. szeptember 19. 7:08

Indonézia újabb meglepetéssel állt elő a fegyverkezési terveit illetően: szándékában áll az összes osztrák Eurofighter Typhoon vadászbombázó megvásárlása.

20200915_austrian-eurofighters

Prabowo Subianto védelmi miniszter hivatalos levélben értesítette osztrák kollégáját, Klaudia Tannert, hogy országa szeretne ajánlatot tenni az osztrákok 15 darabos Typhoon-flottájára. A levél nemcsak az osztrák védelmi minisztériumba jutott el, de az indonéz napilapok is nyilvánosságra hozták – Prabowo Subianto a vásárlási szándékot az indonéz légierő modernizációjának részeként említi ebben a levélben. Hozzátette: tisztában van javaslatának „érzékenységével”, amely valószínűleg utalást jelent a 2002-es osztrák Typhoon-beszerzéssel kapcsolatos folyamatos vitára. A vitákat az új fejlesztésű repülőgép költségével és hatékonyságával kapcsolatos kérdések generálták, ráadásul korrupciós vádak merültek fel az eredeti szerződés odaítélésével kapcsolatban.

Ezek csúcspontja Ausztria 2017. évi döntése volt, amely szerint a repülőgép típust idén kivonnák a rendszerből egy „hatékonyabb és olcsóbb” megoldás érdekében, a közép-európai ország légvédelmi igényeire tekintettel. A beszerezni kívánt vadászgépek a már meglévő 23 darab F-16 C/D Fighting Falcon-okkal alkotná a légierő fő vadászrepülő erejét – ezeket a repülőgépeket még 2014-ben szerezték be az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának Légierejétől.

A Tranche 1-es Typhoon-ok melletti döntés rossz hír az oroszoknak, akik szerettek volna Szu-35Sz Super Flankereket eladni az indonézeknek – az Indonéz Királyi Légierő ugyanis már régóta üzemeltet Szu-27 és Szu-30-as vadászrepülőgépeket. Az orosz vadászgépekkel kapcsolatos tárgyalások 2018-ban befejeződtek, Indonézia azonban vonakodik aláírni az1,14 milliárd dolláros szerződést, tartva a beígért amerikai szankcióktól. A szankciókat az Egyesült Államok a potenciális ellenfelek elleni küzdelemről szóló törvény alapján hozná, amely Iránt, Észak-Koreát és Oroszországot célozza meg. A CAATSA-t a kongresszus 2017-ben fogadta el, és célja a kormányok vagy szervezetek visszatartása attól, hogy fegyvereket vagy katonai hardvereket és alkatrészeket szerezzenek be az USA-val szembenálló államoktól.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika