Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indonézia Super Tucano kiképzőgépeket vásárolna

Szöveg: JETfly |  2010. április 23. 10:35

Az indonéz légierő nyolc darab brazil fejlesztésű EMB-314 Super Tucano típusú kiképzőgépet szándékozik vásárolni. Abban az esetben, ha a védelmi minisztérium is rábólint a beszerzésre, akkor a megrendelt példányok darabszáma is növekedhet. Érdekesség, hogy ez lehet az első üzlet Brazília és az ázsiai ország között, melynek értékét nem hozták nyilvánosságra.

Azonban egy gyors számítással körülbelül megállapítható, hogy mekkora összegről is lehet szó. Egy Super Tucano listaára körülbelül 9 millió dollár, tehát, ha Indonézia marad a 8 darabos megrendelésnél, akkor az üzlet közel 72 millió dollárjába kerülhet az országnak.

1595900722
A brazil Super Tucanok vásárlása mellett, Indonéziának nem titkolt szándéka más kiképző gépek beszerzése is. Nincs kizárva, hogy a Korea Aerospace Industries által fejlesztett KT-1 kiképzőgépekből rendelnek további példányokat. Az indonéz légierő jelenleg 12 darab koreai KT-1-es kiképzőgépet üzemeltet. Az új Super Tucano kiképzőgépekkel a már elavult Rockwell OV-10 Bronco típust váltanák le, melyeket még az 1960-as években szereztek be.

Korábban az indonéz légierő tárgyalásokat folytatott a svájci Pilatus vállalattal is, de a cég hamar elzárkózott a saját fejlesztésű kiképzőgépek eladásától, mivel Indonézia felfegyverezhető változatot kívánt vásárolni.

A Pilatus vállalat azzal magyarázta döntését, hogy szabályzatai nem engedélyezik fejlődő országok számára haditechnikai eszközök eladását.

1595900722

A KT-1 kiképző gép