Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a verseny Indiában

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. augusztus 11. 8:46

Az időjárás függvényében már ezen a hét megkezdik az indiai vadászgép tenderen résztvevő vadászgépek próbarepüléseit. A tét jelentős: a következő tíz év legnagyobb ilyen üzletéről van szó, amelynek értéke eléri a 12 milliárd dollárt.

A felszállásokat India űr- és repüléskutatói központjában, Bangaloréból hajtják majd végre.

A repülések feltehetőleg majdnem egy évig fognak folyni, mielőtt Új Delhiben a hat cég közül kiválasztják a nyertest. Sorban az első az amerikai F/A-18 Super Hornet lesz. A próbák idejére számos szakember költözik a dél-indiai városba, hogy felkészültségükkel segítség a már helyben lévő csapatot.

A Boeinget a szintén amerikai Lockheed Martin követi, akik az F-16-ossal vesznek részt a tenderen.

Európát az EADS képviseli az Eurofighter Typhoonnal, Svédország a Gripennel, illetve Franciaország a Rafale-val. A Dassault gépét áprilisban egyszerre már a magas árra hivatkozva kizárták a versenyből, ám néhány hét elteltével ezt a döntést visszavonták. A tender hatodik résztvevője az orosz MiG-35, a MiG-29 jelentősen továbbfejlesztett változata. A tender kiírása idején egyértelműen az orosz ajánlatot tartották a legesélyesebbnek, ám az utóbbi hónapok kiszivárogtatott információ alapján úgy tűnik, hogy az amerikaiak vették át a vezetést.