Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Testvérek összefognak

Szöveg: Háború Mûvészete/honvedelem.hu |  2009. augusztus 11. 8:43

Idén nyáron zajlott a „Békemisszió-2009” elnevezésű, antiterrorista gyakorlat aktív fázisa Kína és Oroszország részvételével. A gyakorlaton mindkét fél részéről közel 1300 fő vett részt, és számos haditechnikai eszköz úgy a szárazföldön, mint a levegőben.

A gyakorlat bevezető szakaszát beárnyékolta egy repülőgép katasztrófa, melynek során két kínai repülőgép-vezető életét vesztette. Ez volt a második ilyen jellegű közös gyakorlat 2005 óta.

Oroszország és Kína kapcsolata védelmi téren hosszú távra tekint vissza, bár mint az ma már nem titok, voltak a szovjet-kínai kapcsolatban olyan periódusok, amikor ez a kapcsolat nem volt igazán baráti.

A katonai nagyhatalmak közös gyakorlata apropóján taglalta az orosz sajtó, milyen erővel rendelkezik is Kína.

Mára a Kínai Népköztársaság fegyveres ereje nem csak létszámát, de technikai felszereltségét is tekintve egyike azon hadseregeknek, amelyek vezető szerepet töltenek be. Napjainkban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (KNFH) létszáma közel 2.250.000 aktív katonából, valamint 800.000 főnyi tartalékosból áll.

Az első számadatot tekintve Peking világviszonylatban az első helyen áll, megelőzve az amerikai, az indiai, az észak-koreai és az orosz hadsereget. A kínai hadsereg létszáma több mint kétszerese az orosz hadsereg jelenlegi létszámának.

A kínai hadsereg felépítését tekintve többé-kevésbé „standardnak" tekinthető, ugyanakkor van néhány eltérés más országok hadseregének felépítéséhez viszonyítva.

A kínai hadsereg létszámát tekintve legnagyobb ereje, a szárazföldi erők, ahol az összlétszám közel 70%-a szolgál, ami kb. 1,6 millió katonát jelent. A haditengerészet kb. 250 ezer főt számlál és ugyanennyire tehető a légierő létszáma is. Mintegy 90 – 120 ezer főt számlál a KNFH úgynevezett második tüzérségi hadtest (kínai nukleáris erők), amely az orosz stratégiai rakétacsapatok megfelelője.