Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Információk a szupertitkos orosz vadászgépről

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. október 1. 9:40

A két nemzet által közösen fejlesztett ötödik generációs PAK-FA jelölésű repülőgépről a minap egy érdekes hír látta meg a napvilágot. Mára ugyanis eldöntött ténnyé vált, hogy a két résztvevő a saját speciális igényei miatt két külön gépet tervez előállítani a közös munka során.

Amíg az indiai fél a kétüléses verzióra esküszik, addig az oroszok egy együléses változatot kívánnak a saját fegyverarzenáljukban tudni a következő évtized második felétől.

Ashok Bhaveja a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) vezetője Új-Delhiben elmondta, a kétüléses koncepció az indiai katonai doktrinából következik, így döntöttek a felek a közös fejlesztés kettéválasztásáról.

Ennek eredménye, hogy a két gép különböző szárnyakkal, kormány-vezérlőrendszerrel és fedélzeti radarral fog rendelkezni.
Bhaveja még hozzátette: az indiaiak nagy erőssége a kompozit anyagokkal kapcsolatos gyártástechnológiák, megmunkálások, kutatás-fejlesztés terén jelentkezik, mivel az ő technológiájuk fejlett.

A leendő gépről még annyit árult el, hogy ez egy csökkentett észlelhetőségű és egyidőben több célpontot támadni képes rendszer lesz, amely összetett kommunikációra képes más légi vagy földi egységgel egyaránt.

A PAK-FA orosz változatával kapcsolatban még nem jelent meg ilyen információ, mindössze a Szuhoj cég első emberének, Mihail Pogoszjannak Farnboroughban tett kijelentése ismert, miszerint a gép jelen készültségi foka 30 százalék körüli.