Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Informatika nélkül megállna a világ”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. február 8. 15:09

Az elmúlt év szűkös anyagi lehetőségei ellenére nagy lépést tettek előre a Magyar Honvédség informatikai rendszerének fejlesztésében – hangzott el február 8-án, szerdán az informatikai szolgálat napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen, Székesfehérváron.

1595931049
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő levelében leírta: a számítástechnika alkalmazása megváltoztatta a hadviselés elveit, a katonai vezetés módszereit, az együttműködés lehetőségeit, a fegyverrendszerek alkalmazását és a tájékozódási képességeket.

Kiemelte, hogy a múlt évben megújult a honvédelmi tárca kormányzati célú elkülönült hírközlő hálózata és a Magyar Honvédség Vezetési Információs Rendszere. Összevonták továbbá az addig különálló, nem minősített informatikai hálózatokat és levelezési szolgáltatásokat is.

A minisztériumban megtörténtek az MH Elektronikus Iratkezelő Rendszer bevezetésének előkészületei és csaknem teljes egészében kialakultak az elektronikus hitelesítési rendszer (azaz elektronikus aláírás) bevezetésének műszaki-informatikai feltételei is.

A vezérezredes egyebek mellett még írt arról is, hogy folytatódott a harc- és gépjárművek korszerű híradó- és informatikai eszközökkel történő felszerelése; illetőleg a légierő vezetési-irányítási rendszer korszerűsítése is.

„A Magyar Honvédség nem teheti meg, hogy ne éljen az informatika alkalmazásából fakadó nagyszerű lehetőségekkel. Idén a korábban megkezdett informatikai fejlesztések befejezése és eredményeinek hatékony alkalmazásba vétele a feladat" – fogalmazott Benkő Tibor.

Piglerné dr. Lakner Rozália, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja ünnepi beszédében ismertette Neumann János, a 20. század legnagyobb matematikusának életútját.

„Ma a szuperszámítógépek forradalmát éljük. Az internet-felhasználók száma meghaladja a kétmilliárdot. A számítógépek mindennapjaink részévé váltak, a napi munkavégzést már el sem tudnánk képzelni nélkülük. Informatika nélkül megállna a világ" – szögezte le a dékán.

Elmondta: a kar évek óta hatékonyan együttműködik az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal (MH ÖHP) is. A megállapodás többek között műszaki informatika terén biztosít lehetőséget közös kutatások szervezésére és közös pályázatok benyújtására.

Az ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka és Vass Sándor mérnök ezredes, Honvéd Vezérkar Híradó Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke emléktárgyakat és elismeréseket adtak át.

1595931050

Fotó: A szerző felvételei