Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak: messze még az önállóság?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 11. 18:59

Az iraki hadsereg csak 2020 után lesz képes teljesen ellátni a feladatát, és miután 2011 végéig az összes amerikai katona elhagyja Irakot, a bagdadi kormánynak megoldást kell találnia arra, hogy a nemzeti hadsereg gondoskodni tudjon az ország biztonságáról – figyelmeztetett szerdán az iraki vezérkari főnök.

“Jelenleg az amerikaiak kivonulása teljesen rendben zajlik, mert még itt vannak, de a helyzet más lesz 2011 után" – mondta Babaker Zebari egy interjúban, amelyet a hadsereg kiképzéséről rendezett konferencia szünetében adott a bagdadi védelmi minisztériumban.

A jelenleg mintegy 64 ezer főt számláló iraki amerikai erők hivatalosan augusztus 31-én fejezik be harci feladataikat. Ezen időpont után 50 ezer amerikai katona marad még az országban 2011 végéig.

“Ha engem kérdeznének meg a politikusok arról, hogy mikor vonuljanak ki az amerikaiak, én azt válaszolnám, hogy csak 2020-ban, mert az iraki hadsereg kiképzése csak akkor fejeződik be" – mondta Zebari tábornok.

A Szaddám Huszein vezette rezsim idején a hadsereg mintegy 450 ezer fős volt. A megszálló amerikai erők ezt 2003-ban feloszlatták. A nemzetközi erők felügyelete alatt új nemzeti hadsereget alakítottak, de az iraki vezetők többször panaszkodtak arra, hogy hiányos a hadsereg felszerelése és kiképzése. Létszáma jelenleg 200 ezer fő körül van.

Iraknak még 10 évre van szüksége

Az Amerikai Egyesült Államok már megegyezett az irakiakkal a kivonulás
időpontjáról, de ha az új kormány létrejön, és úgy dönt, hogy újra tárgyalni
akar róla, akkor nyitottak vagyunk – jelentette ki Robert Gates, az amerikai
védelmi miniszter helyi idő szerint szerdán. Hozzátette, hogy az irakiaknak kell
kezdeményezniük a megbeszélések folytatását.

Közben Joe Biden alelnök
nemzetbiztonsági tanácsadója, Anthony Blinken egy sajtótájékoztatón elmondta,
hogy a tervek szerint a kivonulás után mindössze néhány tíz vagy esetleg néhány
száz amerikai katona marad Irakban a két fél közötti biztonsági együttműködés
keretében.