Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eseménydús hét Szarajevóban

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2010. augusztus 11. 20:24

Több, fontos esemény is történt ezen a héten Szarajevóban, a Butmir tábor területén, amelyek a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens hetedik váltásának katonáit és tevékenységét is érintették. Egyebek mellett a többnemzeti zászlóalj parancsnoki beosztásának átadás-átvételére, és közös gyakorlatra is sor került.

Augusztus 9-én parancsnoki átadás-átvételt hajtott végre a Bosznia-Hercegovinában települő EUFOR
misszió, spanyol vezetésű, Többnemzeti Zászlóalja. Az egység parancsnoka José M. Estevez Pajeras alezredes négy hónapos szarajevói szolgálat után adta át beosztását Angel Ramón Herrezuelo Pérez alezredesnek. A parancsnokváltással egyidejűleg lecserélődött a teljes spanyol állomány, beleértve a Nemzeti Támogató Elemet, valamint a kommunikációért felelős Tactical Command Post-ot is.

A parancsnokváltás tiszteletére, a szarajevói Butmir tábor területén felsorakoztak a zászlóalj magyar, osztrák, lengyel és török alegységei is, majd katonai tiszteletadással köszöntötték a leköszönő és a szolgálatba lépő parancsnokokat. Az ünnepséget látványossá és emlékezetessé tette, hogy a különböző nemzetek, az egymástól eltérő alaki szabályaik szerint hajtották végre a zászlók átadás-átvételét. Az EUFOR parancsnoka érdemei elismeréséül kitüntette a leköszönő zászlóaljparancsnokot.

 

A hazautazó állománytól búcsút vett a magyar kontingens parancsnoka, Gulyás Géza alezredes, valamint az a három törzstiszt is, akik hetek óta együtt dolgoztak a Többnemzetiségű Zászlóalj spanyol tagjaival. Egyúttal köszöntötték a kiérkező új spanyol állományt és megkezdték a megszerzett tapasztalatok átadását. Egy többnemzeti zászlóalj zökkenőmentes működéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy a különböző nemzetek együtt tudjanak dolgozni. Minden nemzetnek, különböző eljárásai vannak ezért szükséges, hogy a közös gyakorlás során, egységes nyelven, egységes formák, eljárási módok kidolgozására törekedjenek a parancsnokok.

A zászlóalj parancsnokváltásából adódó teendők mellett is akadt dolguk a héten a magyar kontingens katonáinak. A magyar és lengyel század tagjai, valamint parancsnokai vettek részt azon a közös gyakorláson, amelyen az volt a feladat, hogy – a nemzetenként külön-külön jól végrehajtott gyakorlatokat követően – együttesen, és angol nyelvű vezényléssel is begyakorolja teendőit az állomány.  A lengyelek katonák két szakasszal csatlakoztak a magyar alegységekhez, amelyeket Vétek Miklós és Vincze László hadnagyok vezettek. A lengyel katonák a magyar szakaszokba “olvadva", magyar vezetéssel, sikeresen hajtották végre a feladatokat.

 

 

 

 

 

Fotó: A szerző felvételei