Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki területen csapott le a török légierő

2007. október 24. 11:06

Irak területére behatolva intézett válaszcsapást kurd felkelők ellen a török hadsereg vasárnap, miután Törökország délkeleti részén lázadók megtámadtak egy katonai egységet és megöltek 12 katonát.

Szerdai török lapértesülések szerint Irak területére is behatolva mért válaszcsapást kurd felkelők ellen a török légierő vasárnap. A hadsereg azután intézett támadást szakadárok ellen, hogy Törökország délkeleti részén lázadók megtámadtak egy katonai egységet, és megöltek 12 katonát. Korábban is megjelentek a sajtóban olyan értesülések, melyek szerint a vasárnapi válaszcsapás során iraki területre is behatoltak a vadászgépek, de ezt eddig nem erősítette meg a török hadsereg: eddig csupán annyit közöltek, hogy 63 szakadár célpontot tüzérségi támadás alá vettek, de ezek pontosabb fekvéséről nem esett szó.

Behatolás

Szerdán több török napilap is hivatkozott Cemil Cicek miniszterelnök-helyettesre, aki azt mondta, hogy a török területen indult válaszcsapást iraki területen is folytatták a vadászgépek, 40-50 kilométerre behatolva Irak északi részébe.
Törökország már a vasárnapi támadás előtt, de azután is fenyegetőzött, hogy a török-iraki határon átlépve katonai hadműveletet indít a Kurd Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisai ellen, melyekről kiindulva a szakadár szervezet gerillái Törökországban katonák és rendőrök ellen intéznek fegyveres támadásokat.
Az iraki Kurdisztán elnöksége felszólította a kurd lázadókat, akik több mint húsz éve harcolnak a török állam ellen, hogy hagyjanak fel a fegyveres harccal és az erőszakos cselekményekkel. A szerdán kiadott közlemény, amelyet Maszúd Barzáni elnök hivatala tett közzé, egyben elutasította, hogy “Irak területét szomszédai biztonságának fenyegetésére használják fel".

A múlt héten a bagdadi vezetők arra kérték Ankarát, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen, mert Irak maga is le tud számolni velük, ugyanakkor Szíria támogatásáról biztosított a török hadsereg tervezett iraki katonai műveletét. Az iraki elnök felszólította Törökországot, hogy ne indítson támadást az Irakban megbúvó kurd lázadók ellen.
Zöld utat adott a török képviselőház a kormánynak, hogy katonai akciót hajtson végre Észak-Irakban, s csapást mérjen a PKK fegyvereseire. Ankara szerint 3500-ra tehető azokmak a kurd szeparatista fegyvereseknek száma, akik Irak északi részén találtak menedéket, illetve kiindulópontot Törökország elleni támadásaikhoz.

Tervek

A török katonai vezetés több tervet dolgozott ki a hadműveletre. Az első szerint több mint 20 ezer katonával 40 kilométer mélységig vonulnának be Észak-Irakba, s addig maradnának, amíg a kurd szeparatista PKK “utolsó terroristáját" ki nem űzik onnan. A második számú elképzelés szerint csak visszafogott akciót folytatnának: a földi csapatok harci repülők segítségével csapnának le a PKK legfőbb bázisaira. Szakértők szerint ez a verzió látszik a legvalószínűbbnek. A harmadik forgatókönyv szerint a török egységek nem lépnék ugyan át a határt, de a légierő közben bombázná a PKK állásait. A törökök egyébként diplomáciai offenzívát indítottak azért, hogy a kurd szeparatisták elleni fellépésük széles körű nemzetközi támogatást kapjon.

Washington, és az Európai Unió ugyan terrorszervezetnek minősíti a PKK-t, a törökök esetleges iraki beavatkozását azonban mindkét fél elutasítja, és Moszkva sem lelkesedik Ankara akciójáért.
Szíria, viszont támogatná a török hadsereg észak-iraki hadműveletét.