Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Solana és az irániak is elégedettek

2007. október 24. 10:33

Mind Javier Solana, mind iráni tárgyalópartnerei eredményesnek tartják az iráni atomprogram kapcsán folytatott római tárgyalásokat.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az iráni tárgyalók konstruktívnak nevezték az iráni atomprogramról tartott tárgyalásokat. Iránt a tárgyaláson az iráni nemzetbiztonsági tanács újonnan kinevezett titkára, Szajed Dzsalili és elődje, Ali Lardizsáni képviselte, utóbbi Ali Hamenei ajatollah, a legfőbb iráni vallási és politikai vezető képviselőjeként vett részt a tárgyaláson.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök előzőleg közölte: Teherán nem enged nukleáris terveiből, és senkivel sem tárgyal arról, van-e joga Iránnak a nukleáris technológia birtoklásához.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország előzőleg megegyezett: novem

berig mindenképpen vár a perzsa állam elleni újabb szankciók benyújtásával, hogy lássa, együttműködik-e Teherán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreivel.

Javier Solana a Hatok nevében tárgyal Iránnal egy széles körű együttműködési ajánlatról, cserébe azért, ha Irán felfüggeszti urándúsító tevékenységét.

A felek november végéig előreláthatólag ismét találkoznak.