Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2008 rendkívüli év lesz Magyarország számára

2007. október 24. 10:01

Kétnapos konferencián értékelték az ISAF Északi Régió Parancsnokság elmúlt fél évének munkáját, a régióban tevékenykedő nemzetek képviselői.

Az október 16–17-i rendezvénynek – amelyen tizenkét ország 47 képviselője vesz részt – a Hotel Hadik adott otthont. A nemzetek képviselőit Domján László ezredes, az MH Műveleti Központ megbízott parancsnokhelyettese köszöntötte, majd a rendezvény szekcióülésekkel folytatódott. Itt az északi régió tartományi újjáépítési csoportjai vezető nemzeteinek képviselői saját hozzájáruló nemzeteik képviselőivel folytattak megbeszéléseket, az elmúlt hat hónapban végzett munkáról.
A tapasztalatokat a délutáni plenáris ülésen összegezték.

Elhangzott: a régió azon tartományaiban, ahol nem működik PRT, az afganisztáni NATO-missziónak nincsen olyan hatékonysággal működő művelete, amely erősíthetné a térség stabilitását és az ISAF jelenlétét. A plenáris ülés másik fontos témája az együttműködés további ütemezésével, tervezésével kapcsolatos feladatok pontosítása volt. Domján ezredes érdeklődésünkre elmondta: félévente más-más nemzet ad otthont a tervezői konferenciának.
A konferencia második napján, a tervezői megbeszélés keretében, a Pol-e Khomriban települő magyar PRT-ben résztvevő nemzetek, hozzájáruló nemzetek együttműködésének tapasztalatait értékelték, illetve négy fő területen tervezték a következő félév feladatait. Ezek: az északi régió logisztikai ellátásának rendszere (ezen belül is a német vezető nemzet feladatai), a régió törzsének és egyes törzsek feltöltöttségének helyzete és egyéb személyügyi kérdések, illetőleg a híradó-informatikai biztosítás.

Kiemelt kérdésként merült fel az ISAF-műveletek következő fázisában várhatóan jelentős szerepet játszó katonai tanácsadó és összekötő csoportok (OMLT) működése. Az ISAF-műveletek sikerének egyik záloga az, hogy az afganisztáni biztonsági erők felállítása, kiképzése és műveletei milyen hatékonysággal zajlanak, ezért kell feldolgozni az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat. Külön napirendi pontként szerepelt a régió – sajnálatos módon az utóbbi időben romló – biztonsági helyzetének elemzése is.

Hazánk ezúttal azért vállalta a házigazda szerepét, mert a jövő esztendő a Magyar Honvédség békeműveleti és afganisztáni szerepvállalása szempontjából rendkívüli év lesz.

A Honvédelmi Minisztérium egy évvel szeretné meghosszabbítani a magyar PRT mandátumát, emellett átvesszük a kabuli nemzetközi repülőtér vezető nemzeti feladatait, valamint egy különleges műveleti csoport kiküldése is napirenden van. Magasabb intenzitású műveletekben is szeretnénk részt venni – ez egy zászlóalj-szintű harccsoport vezető nemzeti feladatainak ellátásában valósulhat meg. Több tapasztalatot kell gyűjteni a zászlóaljtörzsek gyakoroltatása terén is. Be szeretnénk kapcsolódni továbbá a katonai tanácsadó és összekötő csoport-műveletbe is – ennek előkészítő munkái jelenleg is zajlanak a Műveleti Központban.

Domján László ezredes kiemelte: a jelenlegi tervek alapján nem csupán Afganisztánban, hanem a Balkánon és más missziós területeken is várhatóak változások. Jövőre például – az elképzelések szerint – a KFOR-kötelékében egy manőver-zászlóalj vezető nemzeti feladatait vennénk át.