Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cenzúrázták Brian De Palma iraki filmjét

2007. október 20. 13:31

Brian De Palma amerikai filmrendező felháborodott, amiért új filmje, a Redacted csak egy vágott verzióban kerülhet az amerikai mozikba. Az ok: állítólag brutálisabbnak mutatja az iraki háborút, mint amilyen valójában.

Brian De Palma amerikai filmrendező felháborodásának adott hangot amiatt, hogy cenzúrának vetették alá Redacted (Szerkesztve) című új filmjét, amely az iraki háború szörnyűségeiről szól, és amelyet novemberben mutatnak be.
A film forgalmazója, a Magnolia Pictures elrendelte, hogy a film végén látható fotómontázson feketítsék ki a halott iraki katonák arcát.

A forgalmazó cég elnöke azt mondta, azért kellett cenzúrát alkalmazni, nehogy a halott iraki katonák családjai pert indítsanak. Továbbá hangsúlyozta, hogy a forgalmazó cég “tarthatatlan jogi helyzetbe" került, s De Palma elvesztette a végső vágásra vonatkozó jogát az Amerikai Rendezők Céhével történt egyeztetés alapján.

A 67 éves rendező a biztosítókat vádolja, mondván, túl sok hatalmat gyakorolnak a filmforgalmazás felett. A Magnolia Picture elnöke elismerte, hogy a fotómontázs cenzúrázása nélkül nem köthetett volna biztosítást a filmre, mivel a fotók túl leplezetlenek ahhoz, hogy újságokban és hírműsorokban láthatók legyenek.

De Palma filmje megtörtént eseményen alapszik, nevezetesen azon a brutalitáson, hogy 2006 márciusában amerikai katonák csoportosan megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd lemészárolták a szüleit és más családtagjait.

A rendező – aki A háború áldozatai című 1989-es filmjét szintén egy fiatal lány amerikai katonák általi megerőszakolásáról készítette – úgy véli, hogy az iraki háború “egyértelmű baklövés", de az amerikai nagyvállalatok számára rendkívül jövedelmező, a médiának pedig óriási üzlet napi huszonnégy órában tudósítani róla.

CímkékjogMFO