Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki vezetőkkel tárgyalt az amerikai alelnök

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 17. 9:24

Iraki vezetők egész sorával találkozott Joe Biden amerikai alelnök szerdán Bagdadban, hogy megpróbáljon segíteni az iraki belpolitikai feszültségek elsimításában, miközben az amerikai erők már az országból való kivonulásukat készítik elő.

Biden elsőként Ijád asz-Szamarrai parlamenti elnökkel, Irak legnagyobb szunnita politikai ereje, az Iraki Iszlám Párt egyik vezetőjével találkozott. Szamarrai szóvivője szerint megvitatták egyebek közt a volt elnökhöz, Szaddám Huszeinhez egykor hű erőkkel való nemzeti megbékélés erőfeszítéseinek fejleményeit is.

Az amerikai alelnök tárgyalt a síita Núri al-Máliki miniszterelnökkel, továbbá szunnita vezetőkkel, köztük Tárik al-Hasimi alelnökkel, s a tervek szerint csütörtökön kurd vezetőkkel találkozik.

Háromnapos látogatásának középpontjában a várhatóan a januári iraki választások előkészítése, valamint az ország északi részében folytatódó erőszak áll. Míg Irak más részeiben az utóbbi hónapokban mindenütt csökkent a pokolgépes merényletek és más fegyveres támadások száma, az országi északi részén tovább folynak a harcok a szunnita arab szélsőségesek, valamint az iraki kormány és az amerikai hadsereg erői között, s a kurd-arab feszültségek is gyakran erőszakcselekményekbe torkollnak.

“A fő cél, hogy áttekintsük, miként segíthetnénk nekik – ha tudunk – megoldani az előttük álló legégetőbb belpolitikai kérdéseket, hogy mikorra a (biztonsági megállapodás) végrehajtása befejeződik, egy stabil Irakot hagyjunk hátra" – hangoztatta Joe Biden, miután rövid helyzetértékelést kapott Ray Odierno tábornoktól, az amerikai erők iraki parancsnokától és Christopher Hill nagykövettől.

1595891428
 

Az amerikai-iraki biztonsági megállapodás értelmében az Egyesült Államoknak 2010 augusztusának végére kell kivonnia harcoló alakulatait a közép-keleti országból, utolsó katonái pedig 2011 végén térnek haza Irakból.

Az amerikai erők szerdán bejelentették, hogy iraki katonákkal karöltve elfogták azt a három fegyverest, aki a gyanú szerint előző éjjel rakétákat indított az iraki kormány székhelyét és az amerikai nagykövetség épületét is magába foglaló “zöld zónára", miközben az amerikai alelnök éppen nyugovóra tért volna ott, be nem jelentett látogatásának első napja után.

A “zöld zónába" becsapódó, összesen négy rakéta egyike megölt két iraki civilt. A közös gyors reagálású erők megrohanták a rakéták indításának beazonosított helyét, s rövid tűzharc után őrizetbe vettek három irakit, továbbá lefoglaltak három rakétaindító állványt. Egy neve elhallgatását kérő iraki katonatiszt szerint a síita szélsőségeseket Bagdad legnagyobb síita negyedének, Szadrvárosnak a külterületén fogták el.

Címkékrakéta