Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhagyott bomba okozott pánikot Indiában

Szöveg: JETfly |  2009. szeptember 17. 9:41

Az indiai légierő egy Mirage-2000 típusú vadászrepülőgépe véletlenül a Pokhranban található lőtértől 15 km-re, lakatlan területen dobta le bombáját. Az incidens hétfőn éjszaka történt.

A légierő képviselője az esettel kapcsolatban elmondta, hogy a repülőgép Gwalior légibázisról szállt fel tervezett kiképzési repülés végrehajtására, és a lőtér közelében „vesztette el" a 45 kg-os bombát. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a hatalmas bombatölcsér, amely a robbanás során keletkezett, pánikot keltett a közeli város, Mohangarh lakóiban.

Az indiai hírügynökség információi szerint a bomba 60 méteres sugárban képes károkat okozni, azonban jelen esetben csak jelentéktelen sérülések keletkeztek az Indira Gandhi csatorna partján, amely a bomba hatósugarában található.

Mannoj Mehta százados az indiai légierő dél-nyugati parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy a gyakorló bombavetést az eset helyszínétől 25 km-re kellet volna végrehajtani. A hírügynökség kiemelte azt a tényt, hogy Mohangarh városa mindössze 60 km-re fekszik az indiai-pakisztáni határtól és a robbanás közelében két falu is található.

A bomba robbanása egy 7,5 méteres krátert okozott, és mintegy 80 darab fa gyulladt meg. Egy közeli erdőség biztonsági őre állítás szerint helyi idő szerint 10 óra 31 perc körüli időben robbanást hallott az Indira Gandhi csatorna irányából. Amikor kiszaladt az épületből, meglátta a tüzet, és az égen két repülőgépet látott tovarepülni. A helyszínre kedden reggel ment el, és a látottak után értesítette a rendőrséget.

Ez év februárjában két hasonló eset is történt az IAF gépeivel. Az első esetben – február 7-én – a bomba Kamode falura esett, míg február 13-án Doshe Khan ki Dhani falu volt a szerencsétlen eset helyszíne. Személyi sérülések szerencsére egyik esetben sem voltak, február 13-án azonban épületeket és mezőgazdaságilag megművelt területeket ért kár.