Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország, mint békeközvetítő

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 17. 9:04

Az Izraellel való béketárgyalások felújításáról tárgyalt Ankarában a szíriai elnök szerdán.

A szíriai-izraeli közvetett tárgyalásokon közvetítő Törökország felajánlotta segítségét a márciusban az új keményvonalas izraeli kormány hivatalba lépése után megszakadt tárgyalások újrafelvételéhez.

Bassár el-Aszad szíriai elnök és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő megvitatták, hogy lehet újjáindítani a megrekedt tárgyalásokat – közölte szűkszavú közleményében a török külügyminisztérium.

Törökország az Irak és Szíria között kialakult feszültség megoldásában is segédkezet akar nyújtani, amit az váltott ki, hogy Irak bagdadi erőszakos cselekmények támogatásával vádolta meg. Kedden szíriai és iraki diplomaták folytattak tárgyalásokat egymással, de nem született megállapodás, miután Szíria nem volt hajlandó kiadni a bagdadi robbantások gyanúsítottjait – közölte Ali ad-Dabag iraki kormányszóvivő.

Az iraki és szíriai külügyminiszter a tervek szerint csütörtökön találkozik egymással Isztambulban – közölte szerdán a török külügyminisztérium. Hozzátette: a találkozón részt vesz a török diplomácia irányítója és Amr Musza, az Arab Liga főtitkára is, jóllehet ad-Dabag szerdán azt mondta, lehet, hogy lemondják a találkozót.

Törökország mindkét felet felszólította, rendezzék kapcsolataikat és enyhítsék a feszültséget – közölte Burak Özügergin külügyi szóvivő.

Irak azt követeli Szíriától, hogy adja ki a betiltott Baasz párt két tagját, akiket a több mint 100 emberéletet követelő augusztus 19-i bagdadi merényletek elkövetésével gyanúsítanak. Szíria elutasította az iraki követelést, arra hivatkozva, hogy nem szolgáltak bizonyítékokkal a bűnösségükre.

Címkékrobbantás