Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán kurd falvakat ágyúzott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 4. 8:14

Az iráni tüzérség a szakadár kurdok ellen indított kurdok utáni hajsza keretében szeptember 2-án, pénteken észak-iraki kurd falvakat ágyúzott. Emberéletet nem követelt a támadás, viszont számos agrárgazdaságban tetemes károkat okozott Kalat Diza környékén – számolt be a település elöljárója.

Human Rights Watch (HWW) nemzetközi emberjogvédő szervezet pénteken Törökországot és Iránt egyaránt azzal vádolta, hogy az iraki kurd területeken tevékeny szakadárok elleni harca során nem ügyel eléggé a civil lakosság megkímélésére. A szervezet közel-keleti térségért felelős igazgatója, Jo Stork szerint úgy tűnik, hogy Irán szándékosan irányítja csapásait civil célpontokra.

A Forradalmi gárda, az iráni hadsereg ideológiai és elit egysége júliusban indított hadműveletet a PJAK (Kurdisztáni Szabad Élet Pártja) szeparatista szervezet fegyveresei ellen, akik a független Kurdisztánért folytatott harcuk során megütköznek az iráni erőkkel is. Megtorlásul Irán a kurdok lakta hegyvidékes iraki területeire mér tüzérségi csapásokat. Bagdad felszólította Iránt, hogy hagyjon fel a támadásokkal, de Teherán csak abban az esetben hajlandó erre, ha Irak csapatokat vezényel a térségbe a kurdok feltartóztatására.

Címkékjogtüzér