Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Új nemzedék – nemzetéért”

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 4. 7:09

A Zrínyi Média új céljaival és feladataival kapcsolatosan, új program átgondolására és megtervezésére kérte fel tavasszal a cég munkatársait Gubcsi Lajos ügyvezető. A folyamatosan alakuló „Új nemzedék – nemzetéért” elnevezésű program több önálló elemből tevődik össze. Ezek közül az egyik, az „S. O. S. Magyarország! – Életveszélyben a gyerekünk! – Az enyém is, az Öné is!” nevet kapta, és a kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

1595924107
A Zrínyi Média drogellenes programjába bekapcsolódott Sznyt Dániel pályakezdő, okleveles hadtörténész is, aki szerint a probléma mélyen gyökeredzik: a drogfogyasztás maga csupán okozat.

– Az ok valójában a fogyasztói társadalomban keresendő. A mai fiatalok jelentős része mentálisan súlyos torzuláson esett át. A hazaszeretet, a hazáért tenni akarás, egyáltalán a társadalomba tartozás helyett az ego, mint az önzés formája került előtérbe. Az úgynevezett fogyasztói társadalom lerombolja a közösséghez tartozást, és helyette a „Vedd meg, szerezd meg, birtokold!" eszmét hirdeti. Erre a képre ráerősítenek egyes tömegtájékoztatási eszközök is, amelyek híres és kevésbe híres, sztárolt emberek, „celebek" sok esetben deviáns jellegű viselkedési formáját, életstílusát állítják követendő példaképként az arra fogékony fiatalok elé. Ez a deformálódott életstílus pedig egyre nagyobb teret nyer a fiatalok körében, és ennek az életstílusnak a „természetes" velejárója a drogfogyasztás, amely egyre növekvő méreteket ölt.

– Saját tapasztalat mondatja mindezt veled?

– Csak részben. A baráti körömben, az ismerőseim között szerencsére nincs olyan, aki drogproblémával küzdene. De én is jártam-járok bulizni, és a különféle szórakozóhelyeken abszolút jól láthatók a drog nyomai. Ugyan a drogtörvényt nemrégiben szigorították, ám az úgynevezett partidrogokat kiszűrni gyakorlatilag lehetetlen. Betiltanak egy bizonyos nevű szert, aztán egy hét múlva más néven, más formában megjelenik ugyanaz… Véleményem szerint egészen másként kellene megoldani ezt a problémát.

A beszélgetést teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin szeptember 9-én megjelenő számában olvashatják el!