Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán megelőző csapással fenyegetőzik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 22. 8:24

Irán megelőző csapást mér ellenségeire, ha nemzeti érdekei veszélybe kerülnek – idézte február 21-én, kedden a Farsz félhivatalos hírügynökség az iráni fegyveres erők helyettes vezetőjét.

Mohammad Hedzsázi hangoztatta: stratégiájuk az, hogy ha érzik, ellenségeik veszélyeztetni akarják Irán nemzeti érdekeit és tettekre szánják el magukat, Teherán azt megelőzve cselekszik.
Iránra nagy nemzetközi nyomás nehezedik, s az ország egyre inkább elszigetelődik vitatott atomprogramja miatt. A Nyugat büntetőintézkedések sorával igyekszik akadályozni Irán létfontosságú olajexportját, míg Teherán azt közölte, hogy ezt a Hormuzi-szoros, a világ energia ellátása miatt fontos hajózási útvonalainak lezárásával torolná meg.

Az amerikai hírszerzés egy tisztségviselője mindazonáltal a múlt héten még azt mondta, hogy kémeik szerint Irán válaszolni fog, ha megtámadják, de valószínűtlennek tartják, hogy maga kezdeményezne fegyveres konfliktust.
Izrael és az Egyesült Államok nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy katonai akciót hajtsanak végre Irán ellen, amennyiben az ellene bevezetett szankciók és a diplomáciai erőfeszítések elégtelennek bizonyulnának Teherán atomenergetikai programjának megfékezéséhez.

Irán felkészül nukleáris objektumainak védelmére

1595931655
Irán február 20-án négynapos hadgyakorlatot kezdett Sarollah („Isteni megtorlás") elnevezéssel, amelynek során a résztvevő egységek különböző légvédelmi eljárásokat gyakorolnak be a nukleáris objektumok védelme érdekében. Az ország déli részén zajló gyakorlaton légvédelmi rakétakomplexumok, légvédelmi tüzérségi egységek, vadászrepülőgépek és földi radarállomások vesznek részt.

Érdekes az iráni hadsereg időzítése a gyakorlat kezdetével kapcsolatban, ugyanis február 20-án – a gyakorlat nyitónapján – érkezett meg az iszlám országba a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja, kétnapos látogatásra. A csoport elsődleges feladata annak tisztázása, hogy Irán – békésnek mondott – atomprogramja keretében zajlik-e atomfegyver előállítása. Információk szerint a NAÜ szakértői ezúttal idejüket Teheránban töltik, ahol tárgyalásokat folytatnak az iráni atomenergetikai szervezet vezetőivel és más iráni tisztviselőkkel és nem keresnek fel iráni nukleáris objektumokat.

Nyugati országok és Izrael úgy vélik, hogy Irán atomprogramja keretében atomfegyver létrehozásán dolgozik, amely nagymértékben destabilizálóan hatna a térségre. Teherán tagadja a vádakat és azt mondja, kizárólag békés céllal folytatja programját.

(Forrás: Háború Művészete / DefenseNews )