Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán megkapja az orosz rakétarendszert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 22. 7:54

Oroszország a Teherán elleni beharangozott újabb szankciók ellenére is leszállítja Iránnak az SZ-300-as légvédelmi rakétarendszert – közölte pénteken az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnöke. Mihail Margelov szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezete nem fogja érinteni a már hatályos orosz-iráni megállapodásokat.

“Tudnunk kell, hogy Oroszország felelős szállítója külföldi piacokra irányuló termékeinek, és nem érdekünk a Közel-Kelet felfegyverkezése" – idézte az Interfax orosz hírügynökség Margelovot. Izrael és az Egyesült Államok is arra kérte korábban Oroszországot, hogy ne teljesítse a fegyverszállítási szerződésben foglaltakat, mivel az SZ-300-as rakétarendszerrel Irán megakadályozhat bármilyen légitámadást az iráni létesítmények ellen.

Diplomaták korábban úgy nyilatkoztak, hogy az új büntetőintézkedések az SZ-300-asokra is vonatkoznának. Az orosz állami fegyverexportáló vállalat, a Roszoboronexport szóvivője is azt mondta csütörtökön, hogy alkalmazkodni fog a szankciókhoz, ha azok fegyvereladási tilalmat is tartalmaznak. “Az ENSZ minden szankciója kötelező a fegyverexportáló országokra" – mondta. Ez a cég kötött szerződést Iránnal SZ-300-as típusú légtérvédelmi rakétarendszer eladásáról, de még nem szállította le a rakétákat. Moszkva “műszaki gondok" miatt halasztgatja a nyugati hatalmakat és Izraelt nyugtalanító szerződés teljesítését.