Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetésre kész a Zászlóalj Harccsoport

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2010. május 22. 7:43

„Combat ready” (harcra kész) minősítést kapott a MH Zászlóalj Harccsoport a NATO Combat Readiness Evaluation (CREVAL) ellenőrzésének második fázisában. A harccsoport alapját képező MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj a bakonyi gyakorlótéren bizonyította, hogy megfelel a NATO által támasztott műveleti követelményeknek.

A zászlóaljnak ez már a harmadik CREVAL ellenőrzése volt. Az állomány nemzetközi szerepvállalásából adódó és a korábbi ellenőrzésekből megszerzett tapasztalatok nagy mértékben hozzájárultak a kiváló és jó eredményekhez. Az állomány már tavaly decemberben elkezdte az ellenőrzésre történő felkészülést. A NATO-nak felajánlott MH ZHCS három évente előírt ellenőrzés első fázisát április 22-én Hódmezővásárhelyen hajtották végre.

Mindkét fázisban az ellenőrző bizottság tagjai a MH Összhaderőnemi Parancsnokság kijelölt állománya és egy nemzetközi megfigyelő volt.

Az értékelésnél öt szempont volt meghatározó: okmányok és tervezés, harcvezetés, felszerelés és ellátás, híradás valamint a személyügyi helyzet. A két napos megmérettetés során a harcászati mozzanatokat, a harcvezetés folyamatát valamint az alegységek kiképzettségi szintjét és gyakorlati tudását mérték fel. Az ellenőrzés során bejátszott incidensek egy fiktív háborús helyzetben lejátszódó történések sorát tükrözték, amelyekre készség szintjén reagálniuk kellett.

A MH ZHCS létszámának és technikai eszközeinek sokszínűségének köszönhetően a feladatok végrehajtása és vezetése pontos koordinációt, fegyelmet és szakmai kompetenciát feltételezett, hiszen a több mint 900 fős zászlóalj harccsoportban a Magyar Honvédség számos alakulata képviseli magát.

Szloszjár Balázs alezredes, a MH ZHCS parancsnoka megköszönte az állomány munkáját. A szélsőséges időjárási körülmények ugyan nehezítették a feladatok végrehajtását, de a katonák minden tekintetben megfeleltek a velük szemben támasztott követelményeknek.

A „combat ready" minősítés elérése után a MH ZHCS állománya NATO-nak felajánlott erőként bármikor bevethető akár más nemzetekkel együttműködve is.

1595902242
1595902242