Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránból rakétákkal lőtték az észak-iraki Erbílt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. március 14. 19:56

Több rakéta csapódott be vasárnapra virradóra az észak-iraki autonóm Kurdisztán régió székhelyén - közölte Omid Hosnav, Erbíl városának kormányzója március 13-án.

Saman Barzandzsi, a régió egészségügyi minisztere az állami televíziónak nyilatkozva szintén megerősítette, hogy nincsenek halálos áldozatai, vagy sebesültjei az erbíli robbanásoknak.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes a Reuters globális hírügynökségnek arról számolt be, hogy a rakétákat Iránból indították, de egyéb információt nem közölt.

A kurdisztáni terrorellenes erők szerint az egy tucat ballisztikus rakétát Irak területén kívülről indították. A Rudav kurd hírportál ugyanakkor tizennégy rakéta becsapódásáról jelentett az erbíli amerikai főkonzulátus térségében.

Egyelőre nem világos, hogy az új amerikai főkonzulátus jelenleg még üresen álló épülete lett volna a célpont.

A városban riadókürtök szólaltak meg. A Washington vezette katonai koalíció harci repülőgépei felderítő repüléseket végeznek a térségben.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a „felháborító támadásnak” nem voltak amerikai katonai áldozatai, s károk sem keletkeztek az Erbílben található amerikai kormányzati épületekben. A történtek nyomán megerősítették Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmét, az épületet lezárták.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett, de az iraki amerikai jelenlétet ellenző, Irán-barát iraki síita milíciák évek óta rendszeresen támadják rakétákkal és drónokkal az amerikai csapatok által használt támaszpontokat és diplomáciai létesítményeket.