Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közelebb a katonákhoz

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Füzes Judith, Krakkó Károly, MH 5. LDD |  2022. március 14. 23:54

Katonai nyílt napot rendeztek március 14-én Kelet-Magyarország hat településén. Az érdeklődőket a „Keleti Pajzs 2022” feladatban részt vevő egységek haditechnikai és fegyverzeti bemutatója várta.

20220314_FJ (3)

„A nyílt nap fontos esemény volt, hiszen így közelebb tudtuk hozni a lakosságot a védelmezésüket végző katonákhoz, akik már február vége óta látnak el különféle feladatokat, így Kelet-Magyarországon - a Belügyminisztérium erőivel közösen - biztosítják állampolgáraink biztonságát” - mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Lippai Péter dandártábornok. A Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője hozzátette: a megérkezést követő első napokban a helyi lakosságot meglepték a Keleti Pajzs feladatban részt vevő alegységek - hiszen ők akár már több évtizede nem találkoztak szervezett katonai kötelékekkel.

„Úgy érezzük, hogy az elmúlt hetekben a lakosság már sajátjainak tekinti a katonáinkat: saját fiaiként kezeli őket. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk és szeretnénk meghálálni a bemutatókkal azt, hogy ilyen nagy vendégszeretettel fogadnak minket, s a település életének részeként tekintenek ránk” – mondta Lippai Péter dandártábornok.

20220314_FJ (18)

„A katonákkal szembeni kezdeti tartózkodást mára baráti hozzáállás váltotta fel” – fogalmazott Bíró Zoltán, a programban részt vevő egyik település polgármestere. Hozzátette: a falu lakói eleinte kicsit tartózkodva fogadták a katonákat, de hamar rájöttek, azért vannak itt, hogy védjék a határt. A polgármester szerint a nyílt nap is remek jó alkalmat nyújtott arra, hogy közelebbről is megismerjék a katonákat a fegyverzetüket és a járműveket.

A lakosság is örömmel fogadta a nyílt napot – természetesen a gyerekek körében voltak a legnépszerűbbek a megfelelő védőintézkedések mellett megmászható járművek, a megtapogatható-felemelhető fegyverek, felszerelések. Mint sokan elmondták: mindenkit nagyon nyugtalanítanak a szomszédos Ukrajnában zajló háború hírei, így számukra kifejezetten megnyugtató a katonák jelenléte, segítsége, folyamatos járőrözése.