Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni robotrepülőgépet lőttek az amerikaiak Irak felett

Szöveg: Háború Mûvészete/honvedelem.hu |  2009. március 20. 10:49

Az amerikai légierő (USAF) a napokban hozta nyilvánosságra, hogy egyik vadászgépe lelőtt egy iráni Ababil robotrepülőgépet (UAV) Irakban. A hír nem keltett különösebb felháborodást, mivel az ehhez hasonló események gyakorinak számítanak.

Irakban lelőtt Ababil robotrepülőgépről azt feltételezték, hogy csempész útvonalakat figyelt meg, melyeken iráni fegyvereket szállítottak volna illegálisan Irakba, az ottani terrorista csoportok felfegyverzése érdekében.
Paramétereit tekintve az Ababil súlya 83 kilogramm, szárnyainak fesztávolsága 3 méter, hasznos tehersúlya 36 kilogramm, maximális sebessége pedig 290 km/h. Irányítórendszerének köszönhetően előre beprogramozott útvonal megtételére is alkalmas, melynek végén egy ejtőernyő segítségével hajtja végre a leszállást.

Az Ababil számos nappali és éjjeli kamerával szerelhető fel, továbbá olyan eszközökkel is, ami továbbítja a begyűjtött adatokat a szárazföldi irányítóállomás számára. Ez a robotrepülőgép elsőként Libanonban tűnt fel, ahol a Hezbollah körülbelül egy tucatnyit kapott belőle. Az izraeliek ugyanakkor nem örültek az Ababil megjelenésének, mivel attól tartottak, hogy az alacsonyan repülő UAV akár ideggázt is szállíthat, vagy egyéb robbanóanyagokat is. GPS segítségével az Ababil nagy pontossággal képes a célpontok megsemmisítésére.

Irán az 1990-es évek vége óta alkalmazza saját készítésű robotrepülőgépeit, de korábban az Egyesült Államoktól is kapott párat.