Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni túszokat szabadított ki a kalózok fogságából az amerikai flotta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 8. 10:16

Tizenhárom iráni túszt szabadított ki szomáliai kalózok fogságából az az amerikai repülőgép-hordozó az Arab-tengeren, amelyet Teherán arra figyelmeztetett, hogy ne térjen vissza a Perzsa-öböl vizeire – közölte január 6-án, pénteken a Pentagon.

A John C. Stennis repülőgép-hordozó vezette flottacsoport csütörtökön hajtotta végre a túszszabadító akciót, miután vészjelzéseket kapott az Al Molai elnevezésű, iráni zászló alatt közlekedő halászhajóról.

A Pentagon szóvivője szerint az irániakat túszul ejtő 15 szomáliai kalózt a Stennis fedélzetén tartják fogva.
Az amerikai védelmi minisztériumban elhangzottak szerint a kalózok „anyahajóként" használták a több mint 40 napja eltérített Al Molait, amelyről kiindulva motorcsónakkal portyáztak az Arab-tengeren. A halászhajó szűkös fejadagon tartott személyzetét együttműködésre kényszerítették.
Az iráni tengerészek, akik jelenleg hazafelé tartanak, megköszönték az amerikaiaknak a kiszabadításukat.

Irán üdvözli a túszszabadítást

Irán szombaton úgy vélte, az, hogy az amerikai haditengerészet 13 iránit kiszabadított szomáliai kalózok fogságából „pozitív humanitárius gesztus".

„Úgy véljük, pozitív humanitárius gesztus az, hogy amerikai erők iráni tengerészek életét mentették meg, üdvözöljük a lépést" – közölte Ramin Mehmanparaszt, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Irán korábban azzal fenyegetőzött, hogy nem marad tétlen, ha a Stennis visszatér a Perzsa-öbölbe, miután december 27-én távozott onnan.

Az iszlám köztársaság pénteken közölte, hogy februárban újabb flottagyakorlatot rendez a Hormuzi-szoros térségében.