Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni erőfeszítések

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. január 8. 12:24

Egyes vélemények szerint az afganisztáni válságkezelés vegytiszta kudarc. A ZMNE Stratégiai Védelmi Kutató Központ munkatársa, Molnár Ferenc ezt a képet igyekszik árnyalni a témával foglalkozó tanulmányában. Ebből idézünk most részleteket.

A tálib rendszer megdöntése után tíz évvel az Egyesült Államok, a NATO és a nemzetközi közösség folyamatos jelenléte és támogatása ellenére Afganisztán továbbra is a világ egyik legszegényebb országa, továbbra is háborús válságövezet. Ezekből adódóan kudarcként szokták jellemezni az ott zajló válságkezelést.

Mindazonáltal a nemzetközi közösség – és annak részeként Magyarország – nem minden eredmény nélkül tevékenykedik a közép-ázsiai országban. Talán a legnagyobb előrelépés az iskolai oktatás fejlesztésében érzékelhető, ugyanis amíg 2001-ben 1,18 millió gyerek (döntő többségükben fiúk) járt általános vagy középiskolába, addig 2011-ben 8,3 millió, s ennek több mint egyharmada (egészen pontosan 39 százaléka) lány.

E növekedés fontossága aligha kérdőjelezhető meg egy olyan ország esetében, ahol az írástudatlanság hihetetlenül magas: 2011-es adatok szerint Afganisztánban 29 millió hétévesnél idősebb ember élt, közülük 17 millió volt írástudatlan. Tény ugyanakkor, hogy a hatalmas növekedés ellenére a gyerekek 42 százaléka továbbra sem részesül oktatásban, s az említett 8,3 millióból csak mintegy félmillió fiatal jár középiskolába – fogalmaz az afganisztáni segélyezés és fejlesztés eredményeit, illetve kérdéseit elemző tanulmányában Molnár Ferenc, a ZMNE Stratégiai Védelmi Kutató Központ (SVKK) munkatársa.

Az írást teljes egészében a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában olvashatják el.