Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriába látogat két orosz hadihajó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 8. 14:32

Szíria felé közeledik két orosz hadihajó; az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek a hadiflotta főparancsnokságára hivatkozó híre szerint a hajókat a hétvégén várják Tartúszba, Szíria második legnagyobb kikötővárosába.

A Földközi-tengeren cirkáló orosz haditengerészeti kötelékbe tartozó két hajó a jelentés szerint néhány napot tölt majd a kikötőben, amely az Oroszország által használt néhány külföldi támaszpont egyike.

A látogatással megfigyelők szerint Oroszország erőt akar demonstrálni, és jelezni akarja kiállását Bassár el-Aszad szíriai elnök mellett, aki az elmúlt hónapokban nemzetközi bírálatok össztüzébe került a lázadó ellenzékkel szembeni véres megtorlások miatt.

Moszkva szoros viszonyt tart fenn a közel-keleti arab országgal, amely az orosz fegyverek egyik legnagyobb vásárlója.

Az ENSZ adatai szerint legkevesebb ötezer ember halt a szíriai erőszakcselekményekben az Aszad elnök hatalma elleni tüntetések tavaly februári kezdete óta. A világszervezet azzal vádolja a damaszkuszi vezetést, hogy súlyosan és szisztematikusan megsérti az emberi jogokat. Szíria újra és újra visszautasítja ezeket a vádakat, azt állítva, hogy a több mint nyolc hónapja zajló zavargások mögött bűnöző bandák és terroristák állnak.

Damaszkusz központjában január 6-án, pénteken 26 ember halálát okozta egy pokolgépes merénylet, és Ibrahím as-Saar tábornok, szíriai belügyminiszter a robbantásra reagálva kijelentette, hogy kormánya „vaskézzel" sújt le „mindenkire, aki megpróbál játszani az ország és lakói biztonságával".

Két héten belül ez volt a harmadik robbantásos merénylet a szíriai fővárosban. A kormányzó Baasz párt „a Szíria ellen szőtt összeesküvés részének" minősítette a merényletet, a rendszerrel szemben álló Muzulmán Testvérek szerint viszont a szíriai titkosszolgálatok állnak a robbantások mögött.