Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt a Lockheed Martin hatodik generációs gépe

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. január 8. 16:40

Az amerikai gyártó által minden évben kiadott, főként partnereknek és újságíróknak kiküldött naptárban idén érdekes képet találhatnak a szerencsések, ugyanis a szebbnél szebb fotók között egy érdekes ábra is rejtőzik, mégpedig egy 6. generációs koncepció rajza.

A Lockheed Martin titkos projektekkel foglalkozó divíziója, a Skunk Works által kidolgozott koncepció a PAK-FA-hoz hasonlóan „lapos" és hosszú, ami kis profilellenállásra enged következtetni. A gyártó tervei szerint jóval nagyobb végsebességre lesz képes, mint a jelenlegi gépek, emellett kiemelkedő hatótávolságot is várnak tőle és újgenerációs fegyverek garmadáját tervezik hozzá. Emellett olyan, ma még meglehetősen elrugaszkodottnak tűnő megoldásokat várnak tőle, mint az öngyógyító borítás és szerkezeti anyagok, valamint a többféle „lopakodó"-tulajdonság. A meghajtása is eltérő lesz a ma alkalmazottól, ám a vállalat munkatársai ezt nem részletezték.

A Lockheed Martin 2030 körülre vizionálja a típus szolgálatba állását, a gép az F-22-esek és az egyéb, még rendszerben tartott vadászbombázók leváltására érkezne, építése során felhasználnák mindazt a tapasztalatot, amit a Raptor és az F-35-ös fejlesztésekor és üzemeltetésekor szereztek.

Ám nem a Lockheed az első ezen a téren, a Boeing még 2010 májusában mutatta be saját koncepcióját, igaz az F/A-XX inkább a haditengerészeti igények alapján készült, de biztosan átdolgozzák majd a Pentagon által kiadott követelményrendszer alapján, bízván a légierő megrendelésében is. Ám minden bizonnyal nem lesz nagy különbség a két igény között, ugyanis a US Navy és az USAF együttműködik a típus kiválasztásakor.