Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irántól kap pénzt az afgán vezérkari főnök?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 25. 9:08

Amerikai lapértesülés szerint az afgán vezérkari főnök rendszeresen kap pénzt Irántól, amely igyekszik növelni befolyását az afgán elnöki palota környezetében. A The New York Times című napilap afgán és nyugati vezetőket idézve azt írta a hétvégén, hogy a dollármilliókban mérhető pénzt egy titkos alapba utalják át.

A pénzt a vezérkari főnök és Hamid Karzai elnök arra használja, hogy képviselőket, törzsi vezetőket, mi több tálib lázadókat megvesztegessen, így bebiztosítva lojalitásukat.

„Ez egy nagy fekete elnöki kassza, a vezérkari főnöknek pedig az a feladata, hogy előremozdítsa Irán érdekeit" – fogalmazott a lap egyik nyugati forrása.

Karzai és vezérkari főnöke, Umár Daudzai nem válaszol azokra az írásban feltett kérdésekre, amelyek Iránhoz fűződő kapcsolataikat firtatja – jegyezte meg az amerikai napilap hozzáfűzve, hogy Daudzai egyik munkatársa ostobaságnak nevezte az állításokat.

Feda Huszein Máliki, Irán kabuli nagykövete ugyancsak elutasította, hogy válaszoljon a feltett kérdésekre, szóvivője pedig a nyugati és a külföldi média 
„ördögi szóbeszédének" nevezte a feltevéseket.

A The Ne York Times névtelen illetékesekre hivatkozva úgy véli, hogy Irán a pénzösszeg folyósításával igyekszik továbbra is biztosítani magának Daudzai hűségét, aki korábban Afganisztán teheráni nagykövete volt, és Karzai környezetében a Nyugat-ellenes irányvonal szószólójának számít.

A The New York Times utalt arra az augusztusi esetre, amikor Karzai iráni látogatásakor Máliki nagykövet euró-bankjegyekkel teli műanyagzsákot adott át az afgán államfőnek annak repülőgépén.

CímkékAfganisztán