Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát védelmi ipari kiállítás Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. október 25. 10:14

Október 21-én Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) adott otthont a Horvát Köztársaság védelmi ipari kiállításának (CID), amelynek megnyitóján a két ország magas rangú diplomáciai és katonai képviselői vettek részt, akiket Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka fogadott.

A horvát hadiipari cégek által gyártott kézifegyverek és katonai felszerelések bemutatóján déli szomszédunk képviselői és magyar partnereik elsősorban a lehetséges kooperációt hangsúlyozták. A fegyver és hadfelszerelési kiállításon jelen volt Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és Gyenes István mk. dandártábornok a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály vezetője.

Horvát részről pedig Ivan Bandic nagykövet – aki három nyelven mondta el beszédét –, illetve Darko Polanec helyettes államtitkár.

A magyar honvédelmi miniszter képviseletében dr. Szarka Gábor kabinetfőnök nyitotta meg a kétnapos rendezvényt, amely a horvát fegyver-és haditechnikai ipar magas színvonalú termékeit mutatta be a lehetséges magyar felhasználóknak. Az érdeklődők között jelentős számban ott voltak a HM fejlesztéssel és beszerzéssel foglalkozó szervei, valamint a Honvéd Vezérkar és a katonai szervezetek képviselői is.

A megnyitó beszédekben déli szomszédunk képviselői és magyar partnereik elsősorban a lehetséges kooperációt hangsúlyozták. Ivan Bandic nagykövet elismerte és köszönetét fejezte ki Magyarországnak a horvát NATO csatlakozás előkészítésében és támogatásában vállalt szerepéért, majd kitért arra, hogy a horvát védelmi ipar a délszláv háború idején fejlődött ki és vált korszerű fegyverek és hadi felszerelési eszközök világszerte elismert gyártójává. Kifejezte reményét a kétoldalú kapcsolatok keretében a védelmi termékek területén az együttműködés fejlesztése iránt.

Dr. Szarka Gábor, HM kabinetfőnök válaszbeszédében egyebek mellett a következőket mondta: „Magyarország stratégiai partnerének tekinti Horvátországot és számunkra mindig is fontos volt déli szomszédunk sorsának alakulása. Kiemelten fontosnak tartjuk a kétoldalú katonai kapcsolataink ápolását, azok lehetőség szerinti bővítését, minőségi fejlesztését."
A közelmúlt eseményeit felidézve a kabinetfőnök emlékeztetett arra, hogy „mindvégig következetesen támogattuk Horvátország NATO-csatlakozási törekvéseit és felkészülési erőfeszítéseit és továbbra is készek vagyunk tapasztalataink átadására, hogy ezzel is segítsük a kiváló együttműködés magasabb, immár szövetségesi szintű megvalósítását.

A megnyitó beszédek után Milan Knezevic dandártábornok, a horvát Fejlesztési és Logisztikai ügynökség igazgatója részletesen ismertette a kiállított termékeket, majd a résztvevők megtekintették a szabadtéren felállított különböző funkciójú katonai sátrakat, a bázis lőterén kipróbálhatták az új fejlesztésű pisztolyokat, valamint az automata puskákat. A bázis izbégi lőterén pedig a gránátvető és a nagy kaliberű pisztolyok kipróbálására volt lehetőségük a vendégeknek.

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: a szerző felvételei