Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Írásba adták – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. június 14. 15:18

Hat hónap online oktatást és otthoni felkészülést követően eredményesen teljesítették az érettségi követelményeit a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium végzős növendékei. A szóbeli vizsgák – csakúgy, mint tavaly – idén is elmaradtak, a szigorú járványügyi szabályok betartatása mellett a 12. évfolyamos diákoknak csak írásban kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket.

MH_2021_06_borító

koronavírus-járvány elleni védekezés keretében bevezetett szigorítások miatt tavaly március 16-tól, a szeptemberi újrakezdés után pedig november 11-től kellett átállniuk az online oktatásra.

– Az első magyarországi regisztrált fertőzések bejelentésétől folyamatosan figyelemmel kísértük a járványhelyzet alakulását. Láttuk, hogy a kormány fokozatosan milyen intézkedéseket vezet be a vírus terjedésének megfékezésére, s ezek alapján az egészségügyi veszélyhelyzet miatti szigorítások kiterjesztése az iskolákra is valószínűsíthető volt. Mindezt átgondolva, szinte azonnal megkezdtük a felkészülést az új kihívásokra, az oktatás hagyományos formájának esetleges felfüggesztésére. Magyarán: nem ért minket váratlanul a kormányhatározat, amely tavaly márciusban elrendelte a koronavírus miatti új munkarend bevezetését a köznevelési és szakképzési intézményekben. Kollégáim szakmai elhivatottságának és növendékeink hozzáállásának köszönhetően elegendő volt pár nap a digitális oktatás alapvető feltételeinek megteremtéséhez. A rászoruló diákoknak az iskola összes szabad technikai eszközeit átadtuk, az ifjúságvédelmi felelősünkkel kiváló munkakapcsolatot ápoló családsegítő szolgálatok pedig laptopok, táblagépek kölcsönzésével, internet- és mobilinternet-előfizetésekkel segítették az online tanulást – idézte fel a digitális oktatásra történő átállás első teendőit Kovács István alezredes, az iskola igazgatója.

A napokban lezárult 2020/21-es tanévben az előzőhöz képest már kétszer annyi időt, hat hónapot kényszerültek a diákok otthoni tanulással tölteni. Ezúttal azonban a tanáraikkal történő kapcsolattartást jelentősen megkönnyítette az időközben kiépített szélessávú internetes hálózat, amelynek kapacitása immár arra is lehetőséget biztosít, hogy az intézmény valamennyi oktatója és dolgozója akár egy időben használhassa a világhálót.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 11-én megjelent számában!