Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolaátadó a nyári szünetben

Szöveg: Juhász Viktor ftõrm. |  2009. augusztus 15. 8:30

2009. augusztus 11-én, a helyi időszámítás szerint az 1388. év Aszad hónapjának 20. napján az MH Tartományi Újjáépítési Csoport egy újabb projektje került átadásra Afganisztánban. Baghlan tartomány Khinjan járásának székhelyén készült el egy lányiskola négy osztályos épületének felújítása. Az épület a renoválást megelőzően gyakorlatilag használhatatlan volt.

Az iskola igazgatója, Abdul Habib kérésére egy helyi vállalkozó bevonásával valósult meg a munka. Nagy szükség volt a renoválásra, hiszen az épület használhatatlan volt a közel 1200 6 és 14 év közötti tanuló számára, akik eddig a szabad ég alatt voltak kénytelenek tanulni. Habár Afganisztánban is a vakációjukat töltik a gyerekek, azért 30-40 kisdiák eljött az eseményre. Az átadási ünnepség, mint minden nagyobb esemény Afganisztánban, a Szent Korán néhány versének felidézésével kezdődött, ezzel megáldva az épületet. Ezután beszédében Fazel Nahim járási kormányzó és Naimatollah, az Oktatási Minisztérium járási kirendeltségének vezetője méltatta a MH PRT munkáját, amit az afgán gyerekek érdekében végzett, végez.

1595890228
 

Korom Ferenc ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka a válaszbeszédében kihangsúlyozta:

„A MH PRT közel három évvel ezelőtti ideérkezése óta a fő céljaink változatlanok. Segíteni a kormányzatot, fejleszteni az infrastruktúrát, illetve az oktatást és az egészségügyet. Afganisztánban kevés a tanulási lehetőség, főképp a lányok számára. A most befejezett épület felújítás az ő lehetőségeiket növeli és tökéletes példája a magyar és az afgán nép együttműködésének, a közös erőfeszítésnek egy cél elérése érdekében, jobb körülményeket biztosítani az iskolában tanuló gyerekeknek." Az átadási ceremónia egy közös étkezéssel zárult, ahol helyi gyümölcsöket szolgáltak fel a vendéglátók.