Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felállt az OCC-P Baghlanban

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. augusztus 15. 8:34

AZ OCC-P (Operation Coordination Centre- Provincional, Műveleti Koordinációs Központ) tartományi felállításának ünnepélyes megnyitóját 2009. augusztus 10-én tartották Pol-e Khomri OCC-P központban. Az OCC-P feladata az afgán nemzeti biztonsági erők (ANSF, Afghan National Security Forces) koordinálása, különös figyelemmel a választások alatt.

A tartományba érkezett magas rangú vezetők és vendégek egyben tájékozódhattak Baghlan Tartomány biztonsági erőinek felkészültségéről.

Az ünnepségen regionális szintről jelen volt Jörg Volmer dandártábornok a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők, (ISAF) Északi Regionális Parancsnokság (Regional Command North – RCN) parancsnoka, Murad tábornok az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) 209. hadtestparancsnok, Patan tábornok az Afgán Nemzeti Rendőrség regionális parancsnok, az OCC regionális parancsnoka, a Független Választási Tanács (Independent Election Commission, IEC) regionális vezetője, valamint az ARSIC-North (Afghan Regional Security Implementation Command, Afgán Regionális Biztonsági Fejlesztési Parancsnokság-Észak) parancsnok helyettes.

Az ARSIC felelős az OCC-P felszereléséért és kiképzéséért.

Tartományi szintről az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) nemzetközi megfigyelői, Haji Akhbar Barakzai tartományi kormányzó, Kabir Andarabi tartományi rendőrfőnök, Korom Ferenc ezredes Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnok, Sári Szabolcs alezredes magyar-amerikai harcászati összekötő és támogató csoport (OMLT) parancsnok, valamint az OCC, IEC, ANA zászlóalj tartományi vezetői is képviselték szervezeteiket.

Az elöljárók a megnyitó ünnepség után a Tartományi Rendőr Főkapitányság dísztermében hallgatták meg a Baghlan tartományi biztonsági szervezetek, köztük a PRT jelentését a választásokra való felkészültségükről.

Az esemény zavartalan lebonyolításának biztosítását a PRT vállalta, aminek megszervezéséért és a választásokra való felkészültségéért az RC North parancsnok külön köszönetét és elismerését fejezte ki Korom ezredesnek.

Az eseményről beszámolt az országos média.