Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérezték a lőporszagot

Szöveg: Géczi Sándor zls. |  2009. augusztus 15. 8:40

Az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis alapkiképző százada már nyolcadik hete koptatja az alakulótér betonját, valamint a sportpálya salakját, és veti bele magát rendszeresen a Holt-Tisza menti bozótokba a különféle harcászati, tereptani és műszaki kiképzéseik alkalmával.

Mára már mind a száznégy újonc túl van az elmúlt kiképzési hetekben végrehajtott alaplőgyakorlatokon, valamint a század egy része a műszaki, robbantási gyakorlatokon is.

A katonajelötek szerint emlékezetes volt a lőgyakorlatok előtti hatásbemutató, ahol is saját szemükkel győződhettek meg a PKMSZ géppuska, vagy a „Gepárd" mesterlövész puska pusztító hatásáról. Az újoncok saját bevallásuk szerint is a kiképzés eddigi legizgalmasabb részét élték meg, amikor is rendszeresített fegyvereikkel, éles lőszerrel küzdhették le bukó és körkörös, letűzött céljaikat. Nem kevésbé izgalmas kihívásnak találták az akadálypálya elemeinek leküzdését, a katonai közelharc alapjainak elsajátítását, vagy éppen a műszaki álcázási-, valamint robbantási gyakorlatok végrehajtását. A „házi" tűzkeresztség arra utal, hogy újoncaik sikerrel adták le életük első lövéseit a P9RC Parabellum pisztollyal, valamint az AK 63D (AMMSZ) gépkarabéllyal. „Most már végre lőporszagot is érezhettünk, és olyasmit csinálhattunk, amit eddig csak néhány toborzó filmen, vagy a Honvéd újság hasábjain, fotókon láttunk" – mondta a fiatalok egyike.

1595890229
 

A kiképzők a kiképzés minden mozzanatáról fényképeket és videofelvételeket készítettek, amit aztán kiértékeléshez használtak. Az archivált felvételek ugyanakkor a fiatal pályakezdő katonák emlékkönyveit is gazdagíták, évek múltán is beszámolnak mindarról, amit a frissen egyenruhába bújt fiatalok nap, mint nap tettek.

Nagy kihívás a hetente pénteki napokra szervezett, házi, írásbeli vizsgára felkészülni, de a kiképzési ciklusok végén levezetésre kerülő gyakorlati/elméleti vizsgák is komoly odafigyelést követelnek. Hasonlóképpen az elméleti és gyakorlati beszámolókhoz, ciklusonkénti rendszerességgel kerül sor fizikai teljesítőképességük felmérésére is. Ez lehetőséget nyújt úgy a kiképzők, mint az újoncok részére, hogy mérhessék teljesítményeik, ismeretszintjük gyarapodását.

1595890230
 

Mostanra a bevonultak mindegyike megtapasztalhatta, hogy habár egészséges fiatalként nem nehéz a honvédség soraiba kerülni, a kiválasztás és a követelményeknek való megfelelés, az egyéb álláslehetőségeket tekintve a munkavállalás bevezető-betanuló szakaszán ennél a fegyveres testületnél a legnehezebb.

A hátralévő négy kiképzési hét kiemelkedő eseménysorozata lesz a táborfalvai lőtéren, gyakorlótéren végrehajtandó komplex harcászati gyakorlat, a 7-, a 12- és a 20 kilométeres menetgyakorlatok, valamint és nappali- és éjszaka lövészetek végrehajtása. A fentiek sikeres végrehajtása érdekében ezekben a hetekben is töretlenül folyik a lelkiismeretes felkészülés, a kiképzők részéről pedig a hatékony ismeretátadás.

1595890230
1595890230
1595890230
1595890231