Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolák napja a pápai bázisrepülőtéren

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2022. május 4. 19:02

Ismét megrendezték az „Iskolák napja” elnevezésű programot május 4-én, szerdán, az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A rendezvényre tizenhat környékbeli intézményből, csaknem ötszáz iskolás és óvodás érkezett, akik statikus és dinamikus bemutatókon keresztül ismerkedhettek meg a pápai katonák mindennapjaival.

Iskolák Napja KLAC5112

A program részeként a gyerekek őrkutyás bemutatót láthattak, felmehettek és beülhettek a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) égisze alatt üzemeltetett Boeing C-17 Globemaster III nehéz szállítógépbe, a Panther típusú tűzoltó gépjármű vezetőfülkéjébe, de megismerkedhettek a repülőtéri kiszolgáló eszközökkel is. Ezen kívül nagy sikert aratott a kézifegyverek, valamint a MiG-21-es vadászrepülőgép és a Mi-24-es harci helikopter statikus bemutatója.

Iskolák Napja KLAC5032

„A koronavírus-járvány előtt az „Iskolák napja” rendezvényt a Nehéz Légiszállító Ezreddel (HAW) és a Boeing céggel közösen évente megrendeztük a bázison, ami egy óriási élményt jelent a gyermekek számára” – mondta kérdésünkre Turzó Lajos alezredes, a MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese, hozzátéve: a sorkötelezettség megszűnésével elveszett a napi kapcsolat a haderő és a civil társadalom között, így nem rendelkeznek kellő információval a Magyar Honvédség feladatrendszeréről. „Ezzel a programmal egyrészt a honvédelmi nevelést szeretnénk támogatni, másrészt utánpótlást kívánunk biztosítani a Magyar Honvédség és a bázisrepülőtér számára azzal, hogy ezekkel a fiatalokkal élményszerűen ismertetjük meg a pályát” – fogalmazott az alezredes.

Turzó Lajos kiemelte: az MH Pápa Bázisrepülőtér jó kapcsolatot ápol Pápa várossal és a környékbeli települések lakosságával, akik érdeklődéssel kísérik a bázis életét, így nagyon sok civil látogatócsoportot fogadnak.

Iskolák Napja KLAC5133

„Ez egy életre szóló élmény a gyerekeknek, hiszen nem mindennapi lehetőség bejutni egy katonai bázis területére” – mondta Menyhártné Kovács Bernadett, a Pápai Városi Óvodák, Tókerti Óvoda óvodavezetője, aki szerint a hazaszeretetre nevelés része, ha a kicsik megismerkedhetnek a Pápán szolgáló katonák mindennapjaival, feladataival.

„Már az előző osztályaimat is elhoztam erre a programra. A gyerekek most is akkora lelkesedéssel szaladtak egyik bemutatóról a másikra, hogy szinte lehetetlen volt visszafogni őket” – tette hozzá Barics Gabriella, aki a Pápakovácsi Általános Iskola negyedik osztályos tanulóit kísérte el a programra.