Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iskolásokkal ünnepeltek a „nyolcvannyolcasok”

Szöveg: Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester |  2010. október 23. 9:27

A szolnoki székhelyű MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál, nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából október 22-én tartottak ünnepi állománygyűlését. A rendezvény rendhagyó volt, hiszen a Kassai úti Általános Iskola diákjai és tanárai is részt vettek a megemlékezésen.

Az ifjúság katonai szolgálathoz való viszonyának pozitív irányú befolyásolása, a katonai pálya iránti érdeklődésének a felkeltése, az új nemzeti honvédség arculatának, identitásának kialakítása, formálása jegyében, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj személyi állománya és a Kassai Úti Általános Iskola 2/a osztálya valamint kísérő tanárai közösen emlékeztek nemzeti ünnepünkön.

Az október 22-én megtartott állománygyűlésen az elismeréseinek átadása után Kovács Tamás százados mondott ünnepi beszédet.

„Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, nem csak nekünk, de a 20. század világtörténetében számos nép közös ünnepe. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. 1956 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak ismét helye van! " – hangsúlyozta a százados.

Ezt követően a Kassai úti Általános Iskola 2/a osztályos tanulói ünnepi műsorral, versekkel színesítették az ünnepi állománygyűlés, majd az augusztus 30. és október 8. között lezajlott szakalapozó kiképzést sikeresen elvégzettek avatása, az úgynevezett „Sapka ceremónia" vette kezdetét. Az avatás Pasztercsák László zászlós vezénylésével történt, mely során a katonák esküt tettek a zászlóalj „honvéd" hitvallására. Oklevelet kapott mind a tizenkilenc, szakalapozó kiképzést elvégzett katona, ezzel jogot  szereztek a zöld barett viselésére, továbbá a zászlóalj teljes jogú tagjává váltak.

Az ünnepség végén Ruszin Romulusz ezredes az alakulat parancsnoka osztotta meg ünnepi gondolatait a személyi állománnyal és a vendégekkel. A parancsnok megköszönte az iskolás gyermekeknek és kísérő tanáraiknak az ünnepi műsort, és apró ajándékokkal kedveskedett, hogy még emlékezetesebbé tegyék ezt a találkozást, ahol betekintést nyerhettek egy olyan világgal, amelyet eddig még nem láthattak ilyen közelről.

1595909120
 

Fotó: Csajbók József főtörzsőrmester