Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismeretlen légieszköz miatt riasztották Romániában a légierő vadászgépeit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 16. 17:23

Egy kisméretű, tizenegyezer méter magasságban haladó, mozgása alapján meteorológiai ballonnak tűnő ismeretlen légieszközt fedeztek fel február 14-én Románia légterében, amely miatt riasztották a légierő vadászgépeit – erősítette meg az MTI-hez is eljuttatott közleményében a román védelmi minisztérium (MAPN).

A légtérfigyelő rendszer helyi idő szerint 12 óra 30 perckor észlelte a célpontot Románia dél-keleti részén. Tíz percen belül a légierő NATO-parancsnokság alatt álló járőrszolgálatának két MiG-21 Lancer típusú vadászgépe indult felkutatására a fetesti-i légitámaszpontról. A pilóták nem találták meg a célpontot, így sem vizuálisan, sem a fedélzeti radarok segítségével nem észlelték az ismeretlen repülő eszközt, fél óra elteltével pedig visszatértek a bázisra – írta a MAPN.

Bár a bukaresti média „Romániában is kínai kémballont fedeztek fel” szalagcímmel tudósított az incidensről, Constantin Spinu, a védelmi tárca szóvivője leszögezte: nem tudja megerősíteni, hogy hírszerzési eszközről lenne szó, mivel nem látták közelről és nem tudták azonosítani a román légtérben mozgó tárgyat.