Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legmagasztosabb hivatás

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Honvéd Vezérkar, Kormány Gábor archív felvételei |  2023. február 16. 16:56

Többek között a február 13-án elinduló éves toborzókampányról, a Magyar Honvédség nyújtotta előnyökről és a fiatalok megragadásáról esett szó a Spirit FM „Katonadolog” című műsorában, február 16-án. Az adás vendégei, Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, illetve Győri Tamás százados, a parancsnokság toborzó tisztje a honvédséghez vezető saját történetükről is beszámoltak.

0216_katonadolog

Durgó Tamás alezredes a hatalmas érdeklődésre tekintettel egyértelmű sikerként könyvelte el a toborzókampány indulónapját. Külön kiemelte a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák diákjain látott örömöt: a kiállított fegyverek és haditechnikai eszközök – véleménye szerint – láthatóan megerősítették őket abban, hogy annak idején jó úton indultak el. A parancsnok hozzátette, hogy mind a kadétok, mind a civilek részéről célirányos kérdések érkeztek, amelyekre a toborzók mellett a kirendelt alakulatok állománya is személyre szabott válaszokat tudott adni.

Győri Tamás százados a kint lévő toborzó állomány rangidős tisztjeként a fiatalokkal való kapcsolatteremtés és kapcsolattartás mellett elsősorban a toborzással kapcsolatban felmerülő, mélybemenő szakmai kérdések megválaszolásáért felelt. Mint fogalmazott, azok is hozzájuk fordultak segítségért, akik esetleg nem jutottak oda valamelyik eszközhöz, vagy nem volt alkalmuk beszélni azok felhasználóival. „Ezért is fontos, hogy ott legyünk, és a toborzó is naprakész legyen, hogy a konkrét felhasználó helyett mi is meg tudjuk válaszolni a szakmai kérdéseiket” – hangsúlyozta.

A fiatalok megszólítása kapcsán hozzátette, fontos hozzá a megfelelő felület használata. A Facebook és az Instagram mellett a Tiktokra is igyekeznek olyan tartalmakat feltölteni, amelyek rövidségük ellenére széleskörűen tájékoztatják a fiatalokat a katonaélethez és a honvédséghez fűződő kérdésekben. Az a tapasztalata, hogy legtöbbször a szolgálatvállalás alapkritériumairól, például az egészségügyi kitételekről érdeklődnek. A beszélgetés során azt is elárulta, hogy legnézettebb tartalmakká általában azok válnak, amelyek a katonák mindennapjaiba engednek betekintést, például egy alakulatfutásnak, vagy az egyenruhának a bemutatásával.

Bálna_1

Durgó Tamás alezredes a fiatalok megszólítása kapcsán hozzátette, hogy a Magyar Honvédség a munkáltatók piacán számos előnnyel rendelkezik, amelyeknek csupán egyike, hogy a haza szolgálata a legmagasztosabb hivatás. Hatalmas vonzerőt jelentenek a haderőfejlesztés keretében beszerzett eszközök is, valamint az elmúlt évek illetménynövelése, a különböző juttatások és az a szociális háló, amelyet a szervezet nyújt, például az egészségügyi ellátás vagy az utazási költségek visszatérítése terén. Illetve nem szabad elfelejtkezni az élethosszig tartó tanulás jelenségéről sem, amelyet a honvédség nem csak elvár, de különböző hazai és külföldi tanfolyamok, illetve képzések által biztosít is.

A parancsnok kiemelte, hogy a honvédség minden szakmával rendelkező embernek tud munkát adni, a nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezőktől kezdve a több diplomásokig. Személyes véleménye szerint a toborzókampány sikeres lesz, pozitív irányú elmozdulás fog bekövetkezni a szolgálatvállalás terén, amelyet jól mutat az indulónap óta megnövekedett érdeklődés is.

Bálna_2

A toborzóirodák mellett rengeteg hasznos információval tud szolgálni az iranyasereg.hu megújult weboldala, Győri Tamás százados szerint azonban akár az utcán meglátott egyenruhába öltözött katonától is bármikor lehet érdeklődni. „Én jelen pillanatban és régen is azért jártam mindig egyenruhában az utcán, hogy meg tudjanak szólítani az emberek” – mondta, hozzátéve, hogy szinte napi szinten van erre példa. „Az én szakmámnak az a szépsége, hogy az emberekkel fenntarthatom a kapcsolatot, hidat képezhetek a társadalom és a Magyar Honvédség között, és ezt hogyan tudnám a legeslegjobban megtenni, ha nem úgy, hogy a társadalom látja, hogy én toborzóként tevékenykedek, akár a szolgálati időm után is” – hangsúlyozta a százados.

A beszélgetés során kitértek a honvédséghez vezető saját útjukra is. Győri Tamás százados büszkén mesélte, hogy jelenleg ugyanabban az épületben dolgozik, ahol annak idején nagyapja teljesített szolgálatot, emellett egész gyermekkorát átjárta a sport és az ebből adódó rend és fegyelem szelleme, így a katonai pályára lépést egyértelműnek látta. Durgó Tamás alezredest a sorkatonai szolgálata után a Magyar Honvédség által nyújtott szociális háló, elsősorban a lakástámogatás bírta maradásra, amely nagyban hozzájárult saját családi életének kiépítéséhez. Ez hamar átfordult benne, hiszen ráébredt arra, hogy tanulással és szorgalommal bárki szép karrierutat járhat be a szervezetben.


Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

Kapcsolódó cikkek
iranyasereg1

Irány a megújult sereg!

2023. február 14. 9:14