Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyéves toborzókampány kezdődött

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szakál Szebáld, Kormány Gábor |  2023. február 13. 15:34

„Magyarországnak egy megfelelő, elrettentő erőt felmutatni képes, komoly, tiszteletreméltó hadseregre van szüksége” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség által indított egyéves toborzókampány nyitórendezvényén, a fővárosi Bálnában, február 13-án, hétfőn. A sajtótájékoztatóval egybekötött toborzónapon jelen volt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

2023.02.13_Miniszteri_toborzas 76

„És te készen állsz?” – ezzel a szlogennel várja a katonai szolgálat iránt érdeklődőket a Magyar Honvédség. A nagyszabású, egész éves toborzókampány kezdete alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a Magyar Honvédségnek jól kiképzett, feladatukat ismerő, megfelelően felszerelt, elszánt, magas morálú, magabiztos, fizikailag is fitt, nyelveket beszélő magyar fiatalokra van szüksége. Ennek jegyében a tárcavezető szövetséget ajánlott a magyar fiatalok számára. „Csatlakozzanak ahhoz a magyar haderőhöz, amelyet most építünk, amely a mai nap bemutatkozik itt, és amely ezen a kampányon keresztül, amit ma elkezdünk, szintén meg fogja tudni mutatni azt a Magyar Honvédséget, ami már ma is itt van közöttünk, és amilyenné a következő években tenni fogjuk” – mondta, megszólítva a fiatal generáció tagjait.

Tájékoztatójában a tárcavezető megjegyezte: jelenleg is zajlik a Magyar Honvédség fiatalítása, ami lehetővé teszi, hogy egyre több fiatal, jól kiképzett, elszánt magyar katonatiszt és altiszt kerüljön parancsnoki pozícióba. Hozzáfűzte, hogy őket kiegészítendő, várják a civil életből érkezők érdeklődését és elköteleződését is.

„A bátorság nemzeti erényünk” – húzta alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatva arra, hogy hazánk ezeréves történelme során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a magyar katona mindig helyt áll, akkor is, ha néha már csak a puszta bátorság volt a kezükben. „Nincs ez másképp most sem” – szögezte le, utalva napjaink biztonsági kihívásaira. Az itthon és külföldön is derekas helytállással szolgálók bizonyítják a magyar katonák örök bátorságát.

0213_toborzókampány (2)_v

Magyarország honvédelmi minisztere szólt a jelenleg is tartó haderőfejlesztésről, amely kapcsán rávilágított arra, hogy a Magyar Honvédség ma már valóban high-tech és modern. Az elavult eszközök cseréjével a fejlesztés teljesítette egy hosszú út első harmadát azzal, hogy például a magyar katona kezében már Magyarországon gyártott csúcstechnológiás kézifegyverek vannak.

A Magyar Honvédség és a katonai életpálya iránt érdeklődők felé fordulva elmondta, hogy a magyar hagyományok nemzeti kincsestárunk legfontosabb értékei, csak úgy, mint a katonai erényeink és értékeink. „Ezeknek az őrzői a mai kor modern bajnokai lesznek azok a fiatalok, akik csatlakoznak hozzánk, közösségünkhöz.” Hozzátette, hogy cserébe kiszámíthatóságot, méltó, a munkaerőpiacon is megfelelő juttatáscsomagot és nem utolsó sorban a haza szolgálatának magasztos dicsőségét nyújtja a honvédség közössége. „Azt szeretném ajánlani a magyar fiataloknak, hogy lépjünk szövetségre, dolgozzunk együtt a jövőben és legyenek aktív részesei ennek a high-tech haderőnek!” – húzta alá.

Tájékoztatója zárásaként Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a jelenlévők figyelmét a megújult iranyasereg.hu honlapra, ahol a katonai pálya iránt érdeklődők minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaphatnak.

02132023_018

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy szerint hazánk védelménél magasztosabb cél és hivatás nem is létezik. Mint fogalmazott: bár a Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját, a magyarok több, mint ezer éve harcolnak azért, hogy a magyaroknak ne csak otthona, hanem hazája is legyen. A kérdésre, hogy miért is jó katona lenni a Magyar Honvédségben, a Honvéd Vezérkar főnöke azt felelte: „mert jól érzem magam benne!” Mint megjegyezte, az elégedett katona a legjobb toborzó.

A haderőfejlesztés kapcsán kijelentette: folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy mik azok az új technikai vívmányok, amik beilleszthetők a Magyar Honvédség karakterébe. Hozzátette: mindemellett gyorsították a kiképzési eljárásokat és meg kell újítani a gondolkodást is, „hiszen a XXI. századi technológia megköveteli, hogy másképpen alkalmazkodjunk, másképpen használjuk a fegyvereinket. Fel kell készíteni a jövő generációját, erre, az új technológiára.” Ez azért is fontos, mert több kiképzett, bevethető, harcoló katonára van szükség. Ennek érdekében drasztikusan csökkentették a bürokráciát és az adminisztrációt is. A Honvéd Vezérkar főnöke szólt arról is, hogy a biztonsági kihívásokra való felkészült válasz érdekében csökkentették a Magyar Honvédség készenléti szolgálatának reagáló idejét is, amelynek büszkeségre okot adó példáit a magyar társadalom is megismerhette például az afganisztáni kimenekítés, vagy legutóbb a törökországi földrengést követő magyar segítségnyújtás esetében is.

A rendezvényen hivatalosan is bemutatkozott Pálinkás Szilveszter főhadnagy, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonája és Faragó Fanny, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársa, egyúttal a Magyar Honvédség frissen felszerelt önkéntes területvédelmi tartalékosa. A kampány „arcaiként” személyes beszámolóik, történeteik elmesélésével igyekeznek majd bepillantást engedni a katonaélet hétköznapjaiba.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy végül egy új kihívásra hívta fel a figyelmet, ami a Magyar Honvédség Facebook-oldalán indult pár napja. A 175 éves Magyar Honvédség megünneplésére egy 175 kilométeres négyfős csoportokban teljesíthető közösségi futást indított el, amelynek első csoportját Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Pálinkás Szilveszter főhadnagy, illetve az Exatlonból is ismert Rozs Gergely közkatona alkotják majd.

Kapcsolódó cikkek
0213_toborzókampány (nyitó)

Terepmintás jövőkiállítás

2023. február 13. 18:56

iranyasereg1

Irány a megújult sereg!

2023. február 14. 9:14