Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét az olaszokon a sor a Baltikumban

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. szeptember 4. 12:24

Újabb váltás következik a BAP (Baltic Air Policing) misszióban, 2020 szeptemberétől vezető nemzetként ismét az olasz légierő őrzi Typhoon-jaival a Baltikum légterét a litván Šiauliai légibázisról.

bap

Az olasz légierő mellett ezúttal a német légierő - szintén Typhoon-okkal - látja el a rásegítő nemzet szerepét, a Luftwaffe kijelölt állománya az észtországi Ämari légibázisra települ. A BAP misszió történetében ez már a 4. olasz, illetve a 12. német szerepvállalás. A légtérvédelmi feladatok mellett a négy hónap alatt közös gyakorlatokon vesznek részt a litván és az észt haderővel, illetve a régió szövetséges nemzeteivel. Az olaszok spanyol, brit és francia (Ämari légibázis) kollégáiktól veszik most át a „balti légtér kulcsát″.

A baltikumi légtérrendészeti feladatokat (Baltic Air Policing Mission) 2004-ben a NATO olyan céllal indította el, hogy az a baltikumi államok megfelelő képességeinek eléréséig fog tartani – 2012-ben azonban állandó jellegűre minősítették át a feladatot.

A rotációs rendszerben ellátott légtérvédelemben négyhavonta váltják egymást a kijelölt országok légierejei, köztük a magyar légierővel, mely 2015 után 2019-ben is Litvániába települt.

Forrás: jetfly.hu