Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét bekeményítenek a légiközlekedésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 8. 6:39

Barack Obama amerikai elnök személyes felelősséget vállalt csütörtökön azért a biztonsági kudarcért, amiért egy nigériai merénylő karácsonykor felszállhatott egy amerikai utasszállító repülőgépre. “A felelősség végső soron az enyém” – szögezte le, és azonnali lépéseket ígért a biztonsági hézagok megszüntetésére, a hírszerzési értesülések hatékonyabb kezelésére.

A karácsonyi biztonsági kudarcnak nem lesznek személyi következményei, vagyis nem fog senki leváltani, a felelősök keresése helyett a hibák korrigálásával foglalkozik, mondta.

Elődje, George Bush politikáját közvetve elutasítva ugyanakkor kijelentette, hogy soha nem fog ostromhangulatot teremteni, és az nem fogja feláldozni a nyitott társadalmat a terrorista fenyegetés elhárítására hivatkozva.

Utasítani fogja a hírszerző szervezeteket, hogy jelöljenek ki világos felelősségi vonalakat, amelyekkel a fenyegetésekről szóló információkat azonnal kinyomozhatják, mondta. Emellett sürgetni fogja, hogy a hírszerzési jelentéseket az eddiginél gyorsabban és szélesebb körben osszák szét. Mint fogalmazott, javítani kell a hírszerzési értesülések elemzésének és feldolgozásának folyamatát.

Az amerikai elnök február 1-jéig megnöveli a repülőgépeken a biztonsági tisztek, az úgynevezett légi marsallok számát, számolt be nem sokkal Obama beszéde előtt az ABC News.

Barack Obama azért döntött a civil ruhás szövetségi biztonsági tisztek számának növeléséről, mert félő, hogy öngyilkos terroristák újabb repülőgépes merényleteket kísérelnek meg végrehajtani – kommentálta a döntést a hírcsatorna, amely szerint újabb konkrét fenyegetésről nem tudnak a hatóságok.

A bővítés mértékéről egyelőre nincsenek adatok, de az előzetes tervek szerint a légi marsallok jelenlegi több mint 3200 fős állományát szinte teljes egészében tengerentúli amerikai járatokra irányítják. A veszélyesnek minősíthető belföldi járatokon más szövetségi biztonsági ügynökségek emberei teljesítenek majd szolgálatot.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek idején még csak 32 légi marsall szolgált a biztonsági szolgálatoknál. Azóta nemcsak a hivatalos marsallok számát növelték meg – százszorosára – , de más nemzetbiztonsági szerveknél, például a határ- és vámőrségnél vagy titkosszolgálatnál is kiképeztek ilyen feladatokra egy tartalékállományt. Ezt fogják most igénybe venni a belföldi járatokon.