Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pszichológusváltás a PRT-ban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2010. január 8. 6:21

Az MH PRT-nál az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) pszichológusai a normál 6 hónaptól eltérően 3 havonta váltják egymást, hogy minél többen szerezzenek közvetlen tapasztalatokat a kiválasztásban, a pszichológiai felkészítő tréningekben, illetve a visszailleszkedést segítő foglalkozásokban.

Kovács alezredes szeptemberben érkezett Afganisztánba a külszolgálatot megelőző kötelező felkészítés eredményes teljesítését követően, amelyet neki is valamennyi katonához hasonlóan abszolválnia kellett a kiutazás előtt. Megkértem, néhány szóban számoljon be az elmúlt időszak tapasztalatairól, személyes élményeiről.

„Nagy kihívás volt számomra az afganisztáni misszió, de egyben kiváló tapasztalatszerzési lehetőség és életre szóló élmény is. Nagyon fontos, hogy a külszolgálat ideje alatt folyamatos támogatást kaptam az MH HEK Preventív Igazgatóság Pszichológiai Intézetének munkatársaitól, így munkám során nem voltam kizárólag magamra utalva. Örülök, hogy egy ilyen remek csapat tagjaként szolgálhattam az újjáépítési csoportban. Sokat segített, hogy a katonák bizalmukba fogadtak és igényelték az általam nyújtott támogatást."

1595895333
 

„Korábban is már széleskörű információval rendelkeztem a külszolgálatot teljesítők életéről, az őket érő hatásokról, a hétköznapok során felmerülő nehézségekről, de teljesen más mindezt látni és megtapasztalni. Ez a három hónap a jövőben alapját fogja képezni a további szakmai tevékenységemnek. Szerencsére lehetőséget kaptam, hogy a konvojokat rendszeresen elkísérjem a feladat végrehajtásokra, így figyelemmel kísérhettem és átélhettem, hogy milyen körülmények között, milyen helyzetekben kell helyt állniuk a katonáknak."

Az MH PRT valamennyi katonája állománygyűlés keretében búcsúzott Kovács alezredestől, amelyen Szabó László ezredestől, az MH PRT parancsnokától átvehette a NATO-medált, amelyet azok a katonák kaphatják meg, akik a katonai szövetség békefenntartó misszióiban teljesítenek szolgálatot.

Az alezredes asszony váltására már meg is érkezett kolléganője Tóth Eszter főhadnagy, a következő három hónapos időszakban fogja ellátni a pszichológusi beosztást az újjáépítési csoportban, de természetesen Kovács alezredes folyamatos kapcsolatban lesz vele és utódja bármilyen szakmai kérdésben bátran fordulhat hozzá.

1595895333