Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terepszínű smink, szimulátor és repkedő cserépdarabok

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 7. 18:16

Toborzó roadshow-t rendezett a debreceni Lovarda Kulturális és Konferencia Központban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem csütörtökön. A csaknem egész napos programon a Cívis Város és a környék középiskoláiban tanuló diákok részére mutatták be az egyetemet. Emellett számos program is várta az érdeklődőket.

Több száz középiskolás fiatal érkezett január 7-én Debrecenbe, a Lovarda Kulturális és Konferencia Központba. A diákok a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel (ZMNE) ismerkedhettek meg, az intézmény által szervezett toborzó roadshow-n.

A középiskolásokat Magyarország egyik „leismertebb katonája", Szabó „Topi" Zoltán nyugállományú őrnagy, egykori vadászpilóta köszöntötte, s a rendezvény narrátoraként elmondta: a fiatalok ma megkérdezhetnek bármit és kipróbálhatnak mindent. A nemzetvédelmi egyetem oktatói és hallgatói ugyanis azért utaztak le Debrecenbe, hogy az intézmény után érdeklődő fiatalok kérdéseit megválaszolják.

1595895328
Amíg a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara közismert katonanótákkal szórakoztatta a toborzó roadshow-ra érkezőket, Nagy Zoltán mérnök alezredes, az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó-, és Érdekvédelmi Központjának parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a rendezvényre 67 Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakközépiskolát hívtak meg, ezek közül 28 oktatási intézményből érkeztek csoportok a Lovardába. Egyébként a szervezők az iskolák között versenyt hirdettek: aki a legtöbb fiatalt tudta elcsábítani a debreceni rendezvényre, értékes ajándékokat kapott. A diákok számára pedig ingyenes tombolával kedveskedtek az egyetem hallgatói; a szerencsés nyertes másodmagával a nyáron részt vehet a ZMNE hagyományos túlélő táborán. De emellett több ajándéktárgyat is kisorsoltak.

A hivatalos program Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes megnyitójával kezdődött. A ZMNE oktatási rektor-helyettese az egyetemről szólva elmondta: az intézmény ugyanolyan, mint az ország bármelyik más egyeteme, azonban nekik pluszként nemzetvédelmi feladataik és kutatási területeik is vannak. Elhangzott, hogy az intézménybe nemcsak katonai, hanem civil szakokon is tanulhatnak a hallgatók, s utóbbi szakok egyre népszerűbben a továbbtanulni szándékozó középiskolások körében. A rektor-helyettes kiemelte azt is, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a hallgatókat partnerként kezelik, az oktatók mindent megtesznek a sikeres együttműködésért. Az ezredes asszony emellett szólt arról is, hogy a január 15-én megrendezendő egyetemi nyílt napon a mostani programra ellátogatók közül is minden érdeklődőt szeretettel várnak.

1595895328

Gömör Mariann, a Bolyai János Katonai Műszaki Kar másodéves és András Gergely, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar elsőéves hallgatója ezt követően az egyetemi polgári élet sajátosságairól meséltek. Beszéltek az egyetem hagyományos rendezvényeiről, és arról is, hogy az intézménybe felvételt nyert fiatalokat milyen elhelyezési és oktatási körülmények várják.

Amíg a színpadon az előadások zajlottak, a résztvevők megtekinthették a Misszióban jártam című fényképkiállítást, illetve több alakulat „standját" is. Bemutatták saját eszközeiket és fegyvereiket a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, a pusztavacsi MH Veszélyesanyag Ellátó Központ, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és a budapesti MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ katonái. Az épület előtt pedig haditechnikai bemutató és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. toborzó busza várta azokat, akik egy kis friss levegőre vágytak. Így aztán a hideg és az egyre erősödő hóesés ellenére a „szabadban" is sokan voltak.

1595895328
Arra a kérdésre nehéz válaszolni, hogy a középiskolás diákok körében melyik alakulatnak volt a legnagyobb sikere, hiszen szinte mindenki kezébe vette a lövészek kézifegyvereit, de rengetegen megnézték a kiállított műszaki eszközöket és sokan kértek különleges, terepszínű „sminket" a felderítő, illetve a könnyű vegyes zászlóaljak katonáitól. Mások pedig a vadászrepülőgép szimulátort, illetve a kiállított katapultülést próbálták ki a kecskeméti „standon". A „virtuális" pilótákat egyébként Szabó „Topi" őrnagy látta el jó tanácsokkal: hogyan kell felszállni, landolni, illetve a levegőben néhány látványos figurát megcsinálni… Mindenképpen meg kell említeni azt is, hogy ezen a napon két vadászrepülőgép szimulátor működött, hiszen a toborzó buszban is található egy ilyen berendezés. De még így is hosszú sorok kígyóztak a szimulátoroknál, hiszen a középiskolások közül rengetegen szerették volna kipróbálni a MiG–29-essel a „repülést".

Aztán két „felszállás" között Topi a színpadra hívott két vadászpilótát, akikkel élményeikről és választott hivatásukról beszélgetett. Ivanics Gyula hadnagy és Gottschall András hadnagy a közelmúltban fejezte be a NATO kanadai repülőgép-vezető képzését, az NFTC programot, s ma már kiképzett pilótaként teljesítenek szolgálatot a kecskeméti katonai repülőtéren. A fiatal tisztek néhány hajózó alapfelszerelést is magukkal vittek a színpadra, így a közönség soraiból önként jelentkező Bajusz Adrienn kipróbálhatta milyen érzés a pilótasisakot és a G-ruhát viselni. A derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 11. évfolyamos hallgatója a „ruhapróba" után elmondta: örök emlék marad számára, hogy magára ölthette a vadászpilóták mindennapi viseletét.

1595895328

Egyébként a toborzó roadshow-n nemcsak Adrienn, hanem szinte minden középiskolás fiatal jól érezte magát. Viszka János, Poloszkai Péter, és Szilágyi Csaba a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskolából érkezett a debreceni rendezvényre. A tizenegyedik évfolyamba járó srácok elmondták: nagyon érdekli őket a katonaság, éppen ezért idén szeptemberben, a tanévkezdéskor valamennyien felvették választható érettségi tárgyként a katonai alapismeretek elnevezésű tantárgyat. Mint elmesélték: nagyon jó a rendezvény, a legjobban mégis az tetszett nekik, hogy közelről is megszemlélhették és kézbe vehették a fegyvereket. Egyébként valamennyien úgy tervezik, hogy az érettségi után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanulnak tovább, azt még azonban nem tudják, hogy melyik karra-szakra adják be jelentkezési lapjukat.

A tiszavasvári Vasvári Pál Középiskolából érkezett a rendezvényre Deák Klaudia, Dombóvári Ágnes, Tálas Nikoletta, és Nagy Mónika. A többiek rábeszélésére Klaudia „bevállalta" az álcafestékes arcsminket, majd kérte barátnőit, hogy egy fényképen is örökítsék meg a végeredményt. A négy osztálytárs elmondta: szívesen jöttek Debrecenbe, és nemcsak azért, mert így nem kellett ezen a napon iskolába menniük. Valamennyiüket érdekli a katonaság, s ha minden a terveik szerint alakul, akkor két év múlva – az érettségi után – a nemzetvédelmi egyetemen folytatják tanulmányaikat. S, hogy mi tetszett nekik a toborzó roadshow-n a legjobban? Hát természetesen az egyenruhás fiúk – vágták rá azonnal a lányok nevetve, kissé elpirulva, de szinte egyszerre…

1595895328
Eközben a színpadon megkezdődtek a közelharc bemutatók. Először a szolnoki 25/88-as könnyű vegyes zászlóalj katonái mutatták meg a rendezvényen résztvevő fiataloknak, hogy hogyan kell szakszerűen bánni a kézifegyverekkel és puszta kezükkel. Ezt követően a debreceni dandár 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának egyenruhásai szórakoztatták a közönséget egyéni küzdelmekkel és törésgyakorlatokkal. Repkedtek a széttört cserepek és tetőlécek, de a produkciót természetesen vastapssal jutalmazta a nézősereg.

A felderítő katonákkal együtt a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium négy diákja is végrehajtotta a feladatokat. A srácok „civilben" is küzdősportot tanulnak, emellett pedig egy-két év múlva katonai alapismeretek tantárgyból is érettségiznek majd. Végezetül pedig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak fegyveres formagyakorlatát tekinthette meg a közönség.

A debreceni lovardában megtartott rendezvény a ZMNE szolnoki kampuszán tanuló hallgatókból álló Tűzerő névre hallgató együttes fél órás koncertjével zárult. Talán mondani sem kell, a rockzenekar is fergeteges sikert aratott.

1595895329
 

1595895329
 

1595895329
 

1595895329
 

1595895329
 

1595895330
 

1595895330
 

1595895330
 

1595895330
 

1595895330
 

1595895331
 

1595895331
 

1595895331
 

1595895331
 

1595895331
 

1595895332
 

1595895332
 

1595895332
 

Fotó: Szűcs László