Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét bevetették a hadsereget Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 4. 20:43

Lakóházakat ostromoltak meg katonák a Szíriai kormányellenes lázadás egyik fészkének számító Hama városában, miközben helyi lakosok ezrei az utcára vonulva dacoltak a felkelést leverni szándékozó kormányerőkkel – közölték szemtanúk. Egy Ahmad nevű üzlettulajdonos telefonon elmondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy legalább harminc autóbuszon érkeztek katonák és rendőrök Hamába, ahol szórványosan tüzet nyitottak a lakóépületekre. A bolttulajdonos látta, amint több tucat katona körülvett egy házat Masaa kerületben és embereket vett őrizetbe.

Hamai fiatalok lezárták a városközpontba vezető utakat. A fiatalok közül egyesek kövekkel dobálták meg a fegyveres erőket, gumiabroncsokat és szemetes konténereket gyújtottak fel.

Előző nap a szíriai hadsereg harckocsijai vonultak be az északi országrészben fekvő Hamába, később azonban kivonták őket a településről. Két nappal korábban a legnépesebb tüntetést tartották Hamában azóta, hogy négy hónappal ezelőtt demokráciakövetelő tiltakozássorozat kezdődött Szíriában Bassár el-Aszad elnök tizenegy éve tartó hatalma ellen.

Szíriai harckocsik vonultak be az ország északnyugati részén, a török határ mentén fekvő Kfár Ruma faluba. A tankok tüzet nyitottak és megsebesítettek legalább hat embert.

Ebben az országrészben a hadsereg múlt kedd óta kiterjedt hadműveletet folytat, mert ott különösen heves a tiltakozási hullám a damaszkuszi rezsim ellen.

Címkékharckocsi