Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új korszak a német hadsereg történetében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 4. 19:35

Új korszak kezdődött július 4-én hétfőn a német hadsereg történetében az első önkéntes katonák fogadásával. Thomas de Maiziere védelmi miniszter személyesen üdvözölte Berlinben az első önkénteseket, akik az általános hadkötelezettség július elsejei hatállyal történt megszüntetése után jelentkeztek a hadsereg kötelékébe.

A német kormány korábbi döntése értelmében végérvényesen megszűnt a korábban már 6 hónapra lerövidített, kötelező katonai szolgálat. A tervek szerint a hivatásos haderőt önkéntes katonai szolgálat egészíti ki, amely 12-től 23 hónapig terjedhet.

Hétfőn 3419 önkéntes jelentkezett katonának, a jelentkezők között 44-en voltak a gyengébb nem képviselői közül.

A hadseregben októberig még további mintegy 1500 önkéntesre számítanak. Nagy érdeklődés esetén ez a szám tovább növekedhet – közölték szakértők. Hozzátették ugyanakkor: csak négy vagy öt év múlva mérhető le igazán, hogy a kötelező katonai szolgálat eltörlése és az önkéntes rendszer bevezetése siker- vagy kudarctörténet lesz-e.

Természetesen az ország védelmének oroszlánrésze a hivatásos haderőé, amelynek státusa az új korszakkal sem változik. Ezt a csaknem 200 ezres hivatásos haderőt egészítették ki mostanáig a kötelezően katonai szolgálatot teljesítő fiatalok, mostantól pedig szerepüket az önkéntesek veszik át.

A haderőreform régóta napirenden van Németországban. Annak elindítója a doktori disszertációja körüli plágiumbotrányba belebukott korábbi védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg volt, a feladatot pedig az utód, Thomas de Maiziere vette át.

Az új védelmi miniszter május közepén ismertette a reformmal kapcsolatos elgondolásait, és ennek kapcsán mindenekelőtt azt, hogy kisebb, olcsóbb és korszerűbb hadsereget tervez. A létszámot 170 ezerre csökkentik, és ehhez jönnek még az önkéntesek.