Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét bizonyították, hogy sikeres az együttműködés

Szöveg: Búz Csaba százados | Fotó: a szerző felvételei |  2023. szeptember 12. 9:17

Véget ért a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj „Wise Foresight” gyakorlata, amelyet idén az Arad közelében található lő- és gyakorlótéren tartottak.

IMG_7284vf_mod

A Magyar-Román Békefenntartó Zászlóalj 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a két nemzet közös erőbedobással képes legyen különböző béketámogató, békekikényszerítő feladatkörök ellátására. Az évente megrendezett közös gyakorlás lényege, hogy a katonák megismerjék a másik fél műveleti eljárásait, illetve kialakítsák a közös feladatok ellátásához szükséges együttműködést.

Az idei gyakorlat fő célkitűzései közé tartozott egy éleslövészettel egybekötött komplex harcászati mozzanat közös bemutatása, amelyet megtekintett Claudiu-Ionut Rotaru ezredes, a 4. Gemina Lövész Hadosztály törzsfőnöke, Dienes Ádám ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnok-helyettese, valamint Toth Csaba, Arad megye prefektusa is.

IMG_7327vf_mod

A harcászati mozzanatot megelőző beszédekben az elöljárók elismerésüket fejezték ki a feladatban résztvevő katonáknak, hangsúlyozták a zászlóalj közös kiképzéseinek sikerességét és a két nemzet katonáinak együttműködését.

A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO-elvek szerint történik és a két nemzet a vezető beosztásokat évi váltással látja el. A közös zászlóalj magyar állományát a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 2. Lövészzászlóalj, a román állományt az aradi 191. Radu Golescu Ezredes Lövészzászlóalj biztosítja.