Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét fegyveres drónokkal vettek célba egy iraki légitámaszpontot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 5. 9:34

Fegyveres drónokkal vették célba az Ain-el-Aszad légitámaszpontot Irakban, ahol a dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi koalíció csapatai állomásoznak – közölte egy katonai illetékes.

A robbanószerkezetekkel felszerelt drónokat megsemmisítették. Sebesültekről vagy anyagi kárról nincs hír. A katonai tisztségviselő megjegyezte: a nemzetközi koalíció minimális létszámmal van jelen Irakban és nincsenek saját bázisai.

Ez már a második hasonló támadás volt kevesebb mint 48 órán belül. Január 3-án, hétfőn két kamikaze drónt semmisítettek meg a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. A biztonsági erők szerint a fegyveres drónok a bagdadi nemzetközi repülőtéren található, Győzelmi bázis néven ismert amerikai támaszpont felé tartottak, ahol amerikai tanácsadók állomásoznak. A támadásokat Kászim Szulejmáni halálának évfordulóján kísérelték meg.

Az Egyesült Államok 2020. január 3-án egy dróntámadással likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét. A támadásban az Irán támogatását élvező Nép Mozgósítási Erők nevű iraki síita milícia egyik vezetője, Abu Mahdi al-Muhandisz is meghalt.

Az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi szövetség a múlt hónapban hivatalosan minden harci tevékenységének véget vetett Irakban, de 2500 amerikai katona továbbra is a közel-keleti országban marad, és a misszió a jövőben tanácsadóként segíti az iraki fegyveres erők tevékenységét.