Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét forró a levegő Kína nyugati részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 11. 6:36

“Állami terrorizmussal” vádolták meg hétfőn Kínát a kirgiz fővárosban helyi ujgur tüntetők, akik az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen történt zavargások független kivizsgálását követelték. A hatóságok őrizetbe vették a demonstrálók két vezetőjét.

Mintegy 500 ujgur gyűlt össze Biskek egyik külvárosában, ahol fényképeket ragasztottak a falakra. A képeken a júliusi hszincsiangi zavargások során összevert, a földön eszméletlenül vagy holtan fekvő ujgurok láthatók.

A július 5-én kirobbant utcai zavargásokban 197 ember halt meg és több mint 1600-an megsebesültek. A kínai hatóságok mintegy ezer embert, többségükben ujgurokat vettek őrizetbe az incidensekkel kapcsolatban.

“A kínaiak tömeges pogromokat kezdtek június 26-án, számos embert megöltek, de a kínai kormány elhallgatja ezeket a tényeket" – mondta Dilmurat Akbarov, a helyi ujgur szervezet, az Ittipak (Egység) vezetője. “Követeljük a felelősök megbüntetését" – tette hozzá.

Június 25-én történt az az összetűzés a kínaiak (hanok) és az ujgurok között egy dél-kínai játékgyárban, amely a hírek szerint a hszincsiangi zavargásokat kirobbantotta.

A kirgiz rendőrség nem avatkozott be az ujgurok hétfői demonstrációjába, de a tüntetés után őrizetbe vették Akbarovot és helyettesét, Zsamaldin Naszirovot.