Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét háború lesz Karabah miatt?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 26. 6:03

Ha az örmény csapatok nem vonulnak ki a vitatott hovatartozású Karabah területéről, elkerülhetetlen lesz egy “nagy háború” kitörése Azerbajdzsán és Örményország között, hangoztatta az azeri védelmi miniszter csütörtökön. Safar Abiyev Franciaország bakui nagykövetének, Gabriel Kellernek fejtette ki álláspontját minisztériumának közleménye szerint.

Az elmúlt tizenöt évben a diplomácia nem vezetett semmilyen konkrét eredményre, és Azerbajdzsán nem várhat újabb tizenöt évet, mondta Abiyev.

Azerbajdzsán és Örményország között a Szovjetunió felbomlása után rendkívül kiéleződött a viszony a többségében örmények lakta, de azerbajdzsáni területen lévő Karabahért folytatott véres háború miatt. A háborúban Jereván támogatásával fölénybe kerültek a karabahi örmények, majd a terület csaknem egésze örmény ellenőrzés alá került. Karabah parlamentje 1996-ban “függetlenné" nyilvánította az “országot".
Azerbajdzsán azonban nem nyugszik ebbe bele, és következetesen visszaköveteli Karabahot. Azeri és örmény katonák folyamatosan farkasszemet néznek egymással a karabahi-azeri határ mentén.

Az azeri védelmi miniszter a csütörtöki beszélgetésen kifejtette: most ismét a katonákon a sor. A fenyegetés napról napra fokozódik. Ha az örmények nem engednek, a Kaukázus déli részén elkerülhetetlen lesz a háború kitörése, mondta.

Megfigyelők szerint az azeri aggodalmakat az elmúlt hetekben az is növelte, hogy szövetségese, Törökország és Örményország között a jelek szerint javulásnak indult az évtizedeken át tartó ellenséges viszony.