Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét megrendezték a Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivált Nápolyban

Szöveg: JFC NP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. május 27. 15:36

Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivált rendeztek a NATO Nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságán (Allied Joint Force Command Naples – JFC NP) május 20-án. A rendezvényen a parancsnokságon szolgáló magyar katonák és polgári alkalmazottak, valamint családtagjaik magyar standot működtettek, hazánk egy-egy népszerű ételkülönlegességét bemutatva. A magyar állomány „konyhaművészetéhez” az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) szakemberei nyújtottak professzionális támogatást.

Nápoly_nemzetközi_gasztronómiai_fesztivál (3)

A rendezvényen – a magyar nemzeti rangidős meghívásának eleget téve – részt vett Vittorio Genna, Magyarország tiszteletbeli konzulja, aki nagyon elégedett volt a fesztiválon tapasztalt magyaros vendégszeretettel, és elismerését, valamint köszönetét fejezte ki a magyar állomány tagjainak az önzetlen munkáér, teljesítményért.

A fesztiválon tizenhat nemzet mutatta be saját konyhája specialitásait, italkülönlegességeit, valamint a nemzeti kultúrára jellemző hagyományos öltözetekkel, propaganda-kiadványokkal, könyvekkel, apró ajándéktárgyakkal is próbálták felkelteni a hazájuk iránti érdeklődést.

A több mint ezerötszáz látogató szórakoztatását zenekarok és énekesek, az este folyamán pedig lemezlovas biztosította. A gyerekek és felnőttek részére egyaránt ügyességi és labdajátékok is rendelkezésre álltak. A korábban évente lebonyolított eseményt 2019 után idén ismét megrendezhették, így minden nemzet és meghívott vendég nagy érdeklődéssel és izgalommal várta az ízek és változatos programok kavalkádját.

Nápoly_nemzetközi_gasztronómiai_fesztivál (5)

A JFC NP-n szolgálatot teljesítő magyar állomány és családtagjaik, valamint a raktárbázis szakemberei hazánk képviseletében hagyományos magyar ételekkel és italokkal kedveskedtek a vendégeknek. A magyar sátornál nagy népszerűségnek örvendett a marhapörkölt, de a felkínált bor és pálinka, valamint szalámi-különlegességek is rekordsebességgel fogytak.

A rendezvényt követően számos pozitív visszajelzés érkezett az MH ARB szakemberei által elkészített ételekről, a magyar italválasztékról, valamint fűszer- és más gasztronómiai különlegességekről, illetve a magyar állomány és családtagjaik által nyújtott vendégszeretetről.

A fesztivál magyar részvételét támogatta a Magyar Honvédség Parancsnoksága, az MH Anyagellátó Raktárbázis, az Agrárminisztérium, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Szomor Dezső Kiskunsági Ökofarm, a Früh-Ker Kft. (Vecsés) és a Megyeri Fivérek Borkápolna.