Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszió előtti lőgyakorlat és felmérés

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 27. 12:49

Minden külszolgálatra készülő katona számára teljesíteni kell - többek között - egy békeműveleti lőgyakorlatot, valamint meg kell felelnie az úgynevezett békeműveleti bemeneti követelményeknek.

Misszió előtti lőgyakorlat és felmérés_kapott (2)

Az MH Béketámogató Kiképző Központ által májusban szervezett lőgyakorlatot a misszióban rendszeresített pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre a katonák, amely során arra kellett törekedniük, hogy a jövőbeni feladataikat is az emberi élet kioltása nélkül oldják majd meg. A lövészet mellett részt vettek tálcatűzoltási gyakorlaton is, ahol valós körülmények között gyakorolták a tűzoltókészülék használatát.

Misszió előtti lőgyakorlat és felmérés_kapott (3)

A leendő békefenntartóknak – a bemeneti követelmények felmérése során – számos területen kellett bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek a missziós szerepvállaláshoz előírt alapvető elméleti és gyakorlati kompetenciákkal: általános katonai-, vegyivédelmi-, alaki-, fegyver-, valamint egészségügyi ismeretekkel. A gyakorlati tételek közé tartozik - egyebek mellett - a gépkarabély tárazása, tárcseréje, valamint tűzkésszé tétele, ürítése, illetve a harctéri sérültellátás és újraélesztés. Azoknak, akiknek a tervezett beosztása szükségessé teszi, angol nyelvből is vizsgázniuk kellett.

Kapcsolódó cikkek